Tamar Visser damkoningin

Spanning tot laatste zet op NK meisjes aspiranten

Den Haag Ė Drie speelsters konden zich met ingang van de laatste ronde op het NK meisjes aspiranten nog laten kronen tot de koningin van het dertienkoppig gezelschap. De ontknoping kwam pas na vijf uur vol vechtdam. Tamar Visser remiseerde toen met Jasmijn Scholtens en mocht zich voor de tweede keer in haar  veertienjarige bestaan de beste van Nederland noemen.Twee jaar geleden was dat bij de meisjes pupillen, nu dus bij een leeftijdscategorie hoger.

De frÍle Friezin werd in Ontmoetingscentrum Morgenstond/het Buurthuis van de Toekomst een fiks handje geholpen door Darja Koullen die in de beste partij van dit NK, titelverdedigster Ilse Barf beentje lichtte. Daardoor eindigden drie speelsters bovenaan en moesten de weerstandspunten de doorslag geven.

Tamar Visser bereikte weinig tegen Jasmijn Scholtens, die volwaardig partij gaf. De nieuwe kampioene had het meeste recht op de titel. Ze maakte geen rare bokkensprongen, was zonder meer de regelmatigste speelster en heeft een gezonde spelopvatting. 'Tamar levert goed positiespel, zeker aanvallend en weet heel goed haar kansen te pakken. Ze gaat altijd door wat haar vaak bonuspunten oplevert', karakteriseerde trainster Ester van Muijen haar pupil.

Bij Darja Koullen was het vaak 'net niet'. Ook in Den Haag maakte ze haar talent niet altijd te gelde. Tegen Ilse Barf trok ze echter alle registers open en overklaste in superieure stijl haar opponente. Voor de lenige Limburgse, tevens in haar leeftijdsklasse halve finaliste bij het NK turnen acrobatiek, restte door een nadelige marge van twee weerstandspunten slechts het zilver, waarmee ze zich desondanks erg blij toonde. Ilse Barf bleef ondanks haar teleurstelling realistisch en kon achteraf wel leven met het brons.

Het toptrio heeft zich gekwalificeerd voor zowel het EK (begin augustus in Wit- Rusland) als het WK dat in het najaar in Izmir (Turkije) wordt verspeeld. 

De 12-jarige Marie Gabbert dwong Luna Eever tot schijfverlies maar de 16-jarige Drentse had voldoende compensatie voor een punt. De oudste zus Gabbert glunderde desondanks van oor tot oor want zij was met een vierde plaats 'the best of the rest'.

Suzanne Staal, die twee ronden lang op kop had gestaan, dwong schijfwinst af tegen Lisa Schep die geduldig aan een doorbraak kon werken met een gelijkwaardige remise als resultaat.

De veertienjarige Haagse hope Kirsty Wahjuwibowo was vrij en kwam twee punten tekort voor een plaats op het erepodium, dat zij vorig jaar na barrage wel heel nipt miste. Maaike de Bruin redde het niet tegen Elisabeth Kramer. De Reeuwijkse damster had desondanks wel enige reden tot tevredenheid want op weerstandspunten kon zij de laatste plaats laten aan Linsey van Leeuwen. De positief ingestelde Huissense verkeek zich op een klein zetje van 'pizza-prinses' Luise Gabbert, die als jongste deelneemster met een score van +1 op een geslaagd NK kan terugkijken. Dat kon ook de nationale talentcoach Rik Keurentjes. Hij sprak over 'een volwaardig kampioenschap waarop de dames zeer consciŽntieus bezig waren en allen enorme strijdlust lieten zien'.

'Fantastisch toernooi'

Bondsbestuurder Cees de Leeuw complimenteerde de organiserende stichting The Hague Open met 'dit fantastische toernooi'. Het is bepaald niet uitgesloten dat dit NK volgend jaar opnieuw in Den Haag wegens succes wordt geprolongeerd. Hij zette tevens trainsters Ester van Muijen en Heike Verheul in het zonnetje die zo'n anderhalf jaar geleden dat centrale meisjestraining (CMT) nieuw leven hebben ingeblazen. Daardoor is op dit NK het aantal meisjes aspiranten meer dan verdubbeld in vergelijking met 2015.

Nadat Jasmijn Scholtens de mooiste combinatie van dit NK (haar slagzet tegen Lisa Schep) op het demonstratiebord had getoond, reikte bondscoach Rob Clerc de prijzen uit. De vijfvoudige vice-wereldkampioen, tevens acht keer nationaal titelhouder, toonde zich aangenaam verrast door 'het ongelofelijk hoge niveau van deze toekomst van de damsport'. Hij vroeg extra applaus voor (bonds)trainer Alex Mathijsen die al jarenlang voor de jeugd op de achtergrond heel veel heel goed werk doet en al vele kampioen heeft afgeleverd.

Uitslagen zevende en laatste ronde: 

Ilse Barf (Leek)-Darja Koullen (Heerlen) 0-2

Tamar Visser (Bartlehiem)-Jasmijn Scholtens (Hoogeveen) 1-1

Lisa Schep (Hoogeveen)-Suzanne Staal (Groningen) 1-1

Marie Gabbert (Bennekom)-Luna Eever (Assen) 1-1

Luise Gabbert (Bennekom)-Linsey van Leeuwen (Huissen) 2-0

Maaike de Bruin (Reeuwijk)-Elisabeth Kramer (Groningen) 0-2

Kirsty Wahjuwibowo (Den Haag) was vrij.

De eindstand: 

1. Tamar Visser 10 (60)

2. Darja Koullen 10 (58)

3. Ilse Barf 10 (55)

4. Marie Gabbert 8 (58/63)

5. Suzanne Staal 8 (58/61)

6. Luna Eever 8 (50)

7. Jasmijn Scholtens 8 (48)

8. Kirsty Wahjuwibowo 8 (46)

9. Luise Gabbert 8 (39)

10. Lisa Schep 7 (45)

11. Elisabeth Kramer 7 (40)

12. Maaike de Bruin 3 (43)

13. Linsey van Leeuwen 3 (42)

Toegevoegd op: 08-05-2016 16:52 door Stichting The Hague Open

02-05-2016

Aspiranten Meisjes
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 13:00 uur

Lisa Schep

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2022 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl