Kleine Matheo Boxum (8) damt soms al als een grote vent

Den Haag – Hij is drie turven hoog en komt net met zijn hoofd boven de tafel uit. Maar Matheo Boxum (8) toont op het NK voor pupillen al een voor zijn leeftijd opvallend stellingbegrip en kan zich achter het bord volledig afsluiten van de buitenwereld. ‘Hij is heel serieus en heeft een heel goede focus. Hij zou het niet eens merken als er een bom naast hem neerviel’, weet moeder Ruth.

Matheo damt pas ruim twee jaar en jeugdlid bij De Vechtstreek maar vader Alex Boxum (Damkring Emmeloord, rating 1180) kan zich thuis in vluggertjes geen nonchalance veroorloven. Matheo’s deelname in Ontmoetingscentrum Morgenstond was niet ingecalculeerd. Als voorbereiding op het NK welpen deed hij mee aan de halve finale voor het NK pupillen, samen met oudere broer Daniël (11). Vader Alex: ‘Thuis zijn ze aan elkaar gewaagd’. Tot ieders verrassing eindigde Matheo echter ongeslagen bovenaan en kwam Daniël niet verder dan de negende plaats en liep daardoor zijn verwachte finaleplaats mis.

‘Hij is zeker een talentje’, heeft ook de nationale jeugdtrainer Alex Mathijsen al geconstateerd. Op de selectiedag voor de pupillentraining was hij de beste met een heel hoge score’.

Matheo trok de opwaartse lijn door in Den Haag waar hij in de tweede ronde met een klein zetje ook Marjory Feyt tot overgave dwong. Simon Harmsma riep zijn opmars echter ’s middags hardhandig een halt toe. De titelverdediger kreeg zijn vlug spelende opponent al snel op onbekend terrein en kwam al kort na de opening geforceerd een schijf voor. Mattheo dronk de bittere beker tot de laatste druppel leeg.

Eerder had Harmsma zich al in een mooi positieduel ontdaan van Ivar Smijers . In een lastig klassiekje ging de WSDV’er verkeerd naar het kerkhof wat zijn (dam)dood betekende. Simon Harmsma leidt na drie van de acht ronden de dans samen met Emre Hageman. De locale favoriet combineerde zich tegen Gerard Kramer winnend naar dam. De jonge Groninger had het echter als hij anders had geslagen met een plakkker nog gelijk kunnen houden. Hageman boekte met een forse aanvalspartij zijn derde zege ten koste van Luise Gabbert, die eerder met een verrassend zetje Yneke Goerres te pakken had genomen.

Melvin Koullen werkte zich met twee overwinningen op tot op één punt van de leiders. Na  een bizarre partij gaf Sander Staal tegen hem op in een remisestand en Alijn Kuijer ging met een daverende slagzet over de knie.

Dubbel succes

Ook Roland Kreeft had dubbel succes. Na een bijzonder onderhoudende partij profiteerde hij in het late middenspel van een positiefout van Renco Oostindjer en Ivar Smijers kon zijn voorpost niet houden. Lisa Scholtens forceerde na een 3-om-3 de winst tegen Fernande de Graaf en remiseerde met Gerard Kramer. Renco Oostindjer herstelde zich met een ultieme finesse tegen Roald Scheper na in de opening al een damzet te hebben gemist. Scheper had ‘s ochtends al een gewonnen  stand remise laten lopen tegen Kasper Barentsen die na een lang eindspel  Fernande de Graaf op nul liet staan. Waarmee alle vier de WSDV’ers in deze ronde met lege handen bleven staan. Want ook Marjory Feyt redde het niet tegen Yneke Goerres. Ook Yuri Derks is nog puntloos. Hij toonde zich zowel tegen  Alijn Kuijer als Sander Staal erg combinatiegevoelig.

Uitslagen tweede ronde:

Ivar Smijers (Wageningen)-Simon Harmsma (Culemborg) 0-2

Yneke Goerres (Aldeboarn)- Luise Gabbert (Bennekom) 0-2

Emre Hageman (Den Haag)-Gerard Kramer (Groningen) 2-0

Marjory Feyt (Ochten)-Matheo Boxum (Emmeloord) 0-2

Roland Kreeft (Hoogeveen)-Renco Oostindjer (Hoogeveen) 2-0

Melvin Koullen (Heerlen)-Sander Staal (Groningen) 2-0

Lisa Scholtens (Hoogeveen)-Fernande de Graaf (Renkum) 2-0

Roald Scheper (IJsselstein)-Kasper Barentsen (Dongen) 1-1

Alijn Kuijer (Culemborg)-Yuri Derks (Dongen) 2-0

Uitslagen derde ronde:

Matheo Boxum (Emmeloord)-Simon Harmsma (Culemborg) 0-2

Luise Gabbert (Bennekom)-Emre Hageman (Den Haag) 0-2

Melvin Koullen (Heerlen)-Alijn Kuijer (Culemborg) 2-0

Yneke Goerres (Aldeboarn)-Marjory Feyt (Ochten) 2-0

Roland Kreeft (Hoogeveen)-Ivar Smijers (Wageningen) 2-0

Gerard Kramer (Groningen)-Lisa Scholtens (Hoogeveen) 1-1

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Roald Scheper (IJsselstein) 2-0

Fernande de Graaf (Renkum)-Kasper Barentsen (Dongen) 1-1

Yuri Derks (Dongen)-Sander Staal (Groningen) 0-2   .

De stand bovenin: 

1. Hageman, Harsmsma 6

3. Koullen 5

4. Gabbert, Kreeft, Boxum, Goerres 4.

Foto: Jan Kok

Bijschrift: Twee keer Matheo Boxum tegen Marjory Feyt op weg naar zijn tweede zege op rij.

Toegevoegd op: 02-05-2018 05:59 door Stichting The Hague Open

30-04-2018

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2542 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Kasper Barentsen

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2020 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl