Hageman winnaar tienertitanenstrijd

Den Haag – Emre Hageman en Simon Harmsma zijn de twee gedoodverfde favorieten voor de nationale pupillentitel. Beiden steken met kop en schouders uit boven de overige zestien deelnemers. Hoewel pas twaalf en net dertien jaar jong hebben ze nu al een rating waar menig dammer jaloers op kan zijn en maken ze komend seizoen zelfs hun opwachting in de ereklasse: Titelverdediger Simon voor DEZ Culemborg en de kampioen van 2016 Emre (samen met DC Den Haag clubmakker Berke Yigitturk) in Schiedam voor het gepromoveerde tweede tiental van landskampioen.

Hun onderlinge duel in de vierde ronde van het NK in Ontmoetingscentrum Morgenstond beloofde dan ook veel. Het werd vanaf de eerste zet al een ware tienertitanenstrijd tussen twee jonge honden die allebei de beste wilden zijn. In een messcherpe theoretische opening moest Harmsma zijn weg zoeken maar hij nam op de 21ste zet een verkeerde afslag en verdwaalde zonder kompas. Hij verloor geforceerd een schijf en ook de partij waardoor Hageman als enige nog geen verliespunt heeft geďncasseerd. De Haagse groeibriljant was in tegenstelling tot zijn opponent op bekend terrein door zijn partij in de clubcompetitie tegen Brabander Adri Vermeulen. Hij wist nu naar aanleiding van de analyses hoe het wél moest en volgde feilloos het winnende plan.

Roland Kreeft was als eerste uit met dank aan het aloude Zetje van Lochtenberg, dat Matheo Boxum kennelijk nog niet kende. De Hoogevener heeft zich met een tussensprint van 6 uit 3 voortreffelijk hersteld van zijn slechte start en is inmiddels weer kanshebber voor het erepodium. Melvin Koullen is thans de nummer twee. De wat wisselvallig spelende Limburger kreeg van Yneke Goerres een cadeautje dat hij dankbaar uitpakte. De Friezin had eerder al met een verrassende combinatie verzuimd een schijf te winnen zoals ze na afloop ontdekte.

Renco Oostindjer trok in de stand weer een beetje bij. Hij zat voortdurend aan de goede kant van het bord waarna Alijn Kuijer onder de druk bezweek. Marjory Feyt schrok zo van een verrassende zet van Sander Staal dat ze verkeerd sloeg en een schijf verloor. De wijze waarop de zoon van de sterke Groningse hoofdklasser Danny Staal de partij won was echter zeer charmant.

Stijlvol

Ivar Smijers herstelde zich tegen Roald Scheper van een slechte tweede dag met een prima positiepartij die hij onberispelijk afwerkte. Luise Gabbert  stond gemakkelijker maar Gerard Kramer speelde telkens de goede zetten en forceerde stijlvol de remise.

Lisa Scholtens maakte alweer overuren. Ze kwam twee maal gewonnen te staan maar moest na een klein zetje van Kasper Barentsen vechten voor de remise. Die er echter niet meer in zat.

De clash onderin tussen Fernande de Graaf en Yuri Derks werd in het voordeel beslist van de WSDV-ster, die ook zonder haar hoed dus kan winnen. In het middenspel was het erop en erover.

Uitslagen vierde ronde: 

Emre Hageman (Den Haag)- Simon Harmsma (Culemborg) 2-0

Melvin Koullen  (Heerlen)-Yneke Goerres (Aldeboarn) 2-0

Gerard Kramer (Groningen)-Luise Gabbert (Bennekom) 1-1

Roland Kreeft (Hoogeveen)-Matheo Boxum (Emmeloord) 2-0

Alijn Kuijer (Culemborg)-Renco Oostindjer (Hoogeveen) 0-2

Kasper Barentsen (Dongen)-Lisa Scholtens (Hoogeveen) 2-0

Ivar Smijers (Wageningen)- Roald Scheper (IJsselstein) 2-0

Sander Staal (Groningen)-Marjory Feyt (Ochten) 2-0

Yuri Derks (Dongen)- Fernande de Graaf (Renkum) 0-2

.

De stand bovenin: 

1.  Hageman 8

2. Koullen 7

3.  Harmsma, Kreeft 6 

5. Gabbert, Oostindjer, Barentsen 5.

Foto: Jan Kok

Bijschrift: Koplopers Emre Hageman (links) en Simon Harmsma zetten het bord in vuur en vlam.

Toegevoegd op: 02-05-2018 22:59 door Stichting The Hague Open

30-04-2018

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2542 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Roland Kreeft

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 1824 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl