Digitale primeur in Morgenstond

Den Haag – Op het NK dammen in Harlingen becommentarieerden wereldkampioen Alexander Schwarzman en grootmeester Hein Meijer dagelijks de partijen van de matadoren. De thuisblijvers konden meegenieten via de toernooiwebsite. Prachtig natuurlijk maar zou het beter moeten kunnen, vindt Matthias de Kruijf. De speler van de Wageningse ereklasser WSDV voegde deze week de daad bij het woord waardoor het NK pupillen in Den Haag met een heuse primeur kon worden verrijkt. Belangrijkste nieuwtje is het gebruik van een digitaal dambord waarmee a tempo van de ene partij naar de andere kan worden overgeschakeld. ‘Het is overzichtelijker. je hebt nu geen last van mensen die voor het demonstratiebord staan. Tweede voordeel is de tijdwinst want de demonstrateurs hoeven nu geen schijven op te zetten. En ten derde toont het mooier en professioneler’.

De Gelderse initiatiefnemer heeft het idee overgenomen van de schakers. ‘Bij hen ziet het er heel gelikt uit. Ik geef zelf veel damtrainingen en wil dat ook via Skype gaan doen. Daardoor kwam ik op het idee dit ook breder te trekken. Een bevriende schaker heeft voor mij toen de software ontwikkeld’.

Afgelopen donderdag zat Matthias de Kruijf samen met de Wateringse wereldtopper Martijn van IJzendoorn in het ‘mediahok’ in Ontmoetingscentrum Morgenstond. De proefballon ging netjes de lucht in.De livestream kan via de website www.jeugddammen.com worden bekeken en is ook gekoppeld aan de livegames, want alle negen partijen zijn dagelijks via elektronische borden van zet tot zet te volgen. De Kruijf: ‘We had wat last van kinderziektes zoals uitval maar verder ben ik voor zo’n eerste keer best tevreden’. Vrijdag vormde hij een duo met Fred Ivens van het organisatiecomité The Hague Open en zaterdag verzorgen Groninger Danny Staal en de Haagse trainer/speler Jeroen Kos het commentaar.

Het is een bedoeling de livestream met het digitale dambord verder te ontwikkelen. De Kruijf: ‘Als we dat in de toekomst op een NK en een WK zouden kunnen gebruiken, dat zou toch prachtig zijn!’.

Combinatie

Koploper Emre Hageman mocht nadat hij - evenals toernooidirecteur Jan Kok en jeugdtrainer Alex Mathijsen - was geïnterviewd voor de tv-carrousel van Den HaagFM dit keer zijn niet geringe kunsten vertonen tegen Sander Staal. Het werd een principiële partij op het scherpst van de snede. De Haagse titelpretendent trok stevig ten aanval en sloeg met een  spetterende combinatie vernietigend toe. Een overwinning in de laatste ronde is voldoende om Simon Harmsma de titel af te snoepen. De kampioen van vorig jaar had het lastiger dan verwacht tegen Fernande de Graaf die goed en fel van zich af beet. In het late middenspel trad de WSDV-ster echter niet handelend genoeg op waarna Simon Harmsma met vaste hand de winst naar zich toe kon trekken. Hij gaat nu met een punt achterstand het slotakkoord in met Oostindjer-Hageman en Harmsma-Scholtens op het programma. Mochten beide matadoren gelijk eindigen dan ziet het er voor Simon Harmsma op grond van betere weerstandspunten zonnig uit.

Spektakelstuk

Melvin Koullen en Roland Kreeft maakte er samen een geweldig spektakelstuk van. beiden kwamen gewonnen te staan zodat de remise die de Hoogevener combinatief fraai afdwong een gerechtvaardigde uitslag was. Renco Oostindjer zet zijn opmars richting erepodium voort. Matheo Boxum gaf lang goed partij maar kon niet voorkomen dat hij in het late middenspel overspeeld werd.

Lisa Scholtens kreeg de handen op elkaar voor haar fraaie en verrassende dubbelcombinatie tegen Ivar Smijers. Ze kwam een schijf voor en speelde vervolgens regelrecht naar de winst.

Kasper Barentsen kwam in een gelijkwaardig klassiekje gewonnen te staan maar had nog maar weinig tijd waardoor Luise Gabbert met een remise ontsnapte.

Het gezicht van de 10-jarige Marjory Feyt is een barometer voor haar gemoedstoestand. Dit keer glunderde de 10-jarige Ochtense van oor tot oor en nam high fives in ontvangst. Na vijf nederlagen op rij pakte ze na een spannende partij keurig een punt tegen Roald Scheper. Yuri Derks heeft de smaak te pakken. In de zesde ronde boekte hij zijn eerste zege, nu zijn tweede. Gerard Kramer overzag een ‘kleintje’ en kon meteen opgeven. Yneke Goerres herstelde zich van haar slechte donderdag en trakteerde Alijn Kuijer op een typezetje.

Uitslagen zevende ronde: 

Emre Hageman (Den Haag)-Sander Staal (Groningen) 2-0

Simon Harmsma (Culemborg)-Fernande de Graaf (Renkum) 2-0

Melvin Koullen (Heerlen)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 1-1

Lisa Scholtens (Hoogeveen)-Ivar Smijers (Wageningen) 2-0

Matheo Boxum (Emmeloord)-Renco Oostindjer (Hoogeveen) 0-2

Luise Gabbert (Bennekom)-Kasper Barentsen (Dongen) 1-1

Roald Scheper (IJsselstein)-Marjory Feyt (Ochten) 1-1

Gerard Kramer (Groningen)-Yuri Derks (Dongen) 0-2

Yneke Goerres (Aldeboarn)-Alijn Kuijer (Culemborg) 2-0

Stand bovenin: 

1.  Hageman 13

2. Harmsma 12

3. Kreeft, Oostindjer 9

5. Koullen, Staal, Scholtens 8

Foto’s: Jan Kok

Bijschrift 1: Martijn van IJzendoorn (rechts) en Matthias de Kruijf becommentariëren het NK pupillen.

Bijschrift 2: De nieuwe livestream van het NK pupillen.

 

Toegevoegd op: 04-05-2018 17:42 door Stichting The Hague Open

30-04-2018

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2542 JG Den Haag

Aanvang: 10:00 uur

Emre Hageman

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 1824 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl