TeamNL KNDB weer terug in Nederland na geslaagd WjK

Het Wereldkampioenschap dammen 2019 is ten einde. Met twee medailles kan TeamNL KNDB terugkijken op een geslaagd WjK.

Na de successen van Machiel en Matheo bij het reguliere toernooi stond er afgelopen zondag het WjK Blitz op het programma. Lange tijd zag het er goed uit voor veel verschillende Nederlanders. Zo speelden Alexei en Hans een goede eerste helft. Beide spelers hadden na vijf rondes acht punten behaald en hadden daarmee een goede uitgangspositie verworven. Simon kon ook nog hopen op een goed resultaat met zeven punten uit vijf wedstrijden. Helaas lukte het niet om de goede lijn vast te houden en dit betekende voor TeamNL KNDB helaas geen medailles op het WjK Blitz. Sommigen waren er wel heel dicht bij. Zo werd Matheo op weerstandspunten net vierde. Bij de aspiranten jongens werd Simon knap vijfde. Wereldkampioen Machiel moest genoegen nemen met een zevende plek. Hans toonde zich een geweldige sneldammer. Hij kwam helaas één punt tekort voor de tweede plek. In de laatste ronde was hij dicht bij de overwinning, en dus de tweede plaats, maar het mocht niet zo zijn. Zijn tegenstander vond net een remisegaatje en Hans werd de beste speler met elf punten: zesde. Geen eremetaal voor de Nederlandse dammers dus. Dit mocht de pret niet drukken, want niet veel later was het tijd voor de prijsuitreiking en de sluitingsceremonie.

De prijsuitreiking werd geleid door de hoofdarbiter, Johan Demasure. De Belg had goed geoefend op de veelal onuitspreekbare Russische, Wit-Russische en Mongoolse namen. De meeste namen kwamen er vloeiend uit, maar de namen die het mooist klonken waren uiteraard de namen van Matheo Boxum en Machiel Weistra. De twee Nederlanders die onze naam op damgebied hoog hielden stonden te ‘shinen’ op het podium. Voor Wereldkampioen Machiel klonk het altijd prachtige Wilhelmus, al was de gedraaide a-capella versie wel wat bijzonder.

In het landenklassement van zowel het reguliere toernooi als het Blitz toernooi werd Nederland vierde. De top drie bestond beide keren uit Rusland, Wit-Rusland en Mongolie. Niet ver daarachter volgde ons kikkerlandje. Dit laat zien dat Nederland nog steeds een land is om rekening mee te houden op het wereldtoneel.

Gisteren was de lange reisdag. ’s Morgen om 9:00 uur vertrok de bus volgeladen met koffers naar het vliegveld van Izmir. Rond 12:30 vertrok het vliegtuig richting Düsseldorf, waar het rond 14:45, Duitse tijd, landde. Op het vliegveld van Düsseldorf was het tijd voor het afscheid. Spelers bedankten de coaches voor de begeleiding en de coaches op hun beurt de spelers voor hun goede inzet, doorzettingsvermogen en gezelligheid.

Op het vliegveld van Düsseldorf werd coach Stijn er nog even uitgepikt door de douane. Zijn koffer kreeg nog een extra controle en ging door een scan. Op de vraag of hij toevallig ‘ein Messer’ bij zich had, antwoordde hij twijfelachtig: ‘Ich glaube nicht’. Desondanks moest de koffer geopend worden. De douane zocht grondig tussen de stinksokken en vond… Jawel, de niet-Maxime. Uiteraard was deze ‘notatiebiljetverbinder’ volkomen legaal en Stijn mocht zijn weg vervolgen.

TeamNL KNDB kijkt terug op een geslaagd toernooi. De sfeer van het team was geweldig. Het resort leverde genoeg mogelijkheden om goed uit te rusten tussen de rondes door en bracht voldoende verkoeling. Maar het belangrijkste: Nederland heeft er met Machiel Weistra een dik verdiende Wereldkampioen bij.

Toegevoegd op: 05-11-2019 10:51 door Team KNDB

27-10-2019

AL Algemeen


Izmir / Turkije

Aanvang: 12:00 uur

Maaike de Bruin

Organisatie:

 
Copyright 2020 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl