NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen

Combinaties troef in tweede ronde

In de tweede ronde van het NK dammen voor aspiranten eindigden maar liefst vier van de vijf partijen in een beslissing. Drie partijen werden op slag beslist door licht combinatiewerk, terwijl Mitchel Mensinga een gave strategische partij loepzuiver afrondde in het eindspel. Alleen in de partij tussen de Wageningse matadoren Jan Groenendijk en Jannes Kromhout werd na 52 zetten de vrede getekend.

Stijn Overeem had al snel beet tegen Tom Knapen. In een flankspelpositie overzag de benjamin van het gezelschap dat hij een aanval op zijn voorpost niet onmiddellijk mocht afslaan. Na het opvangen voerde Overeem een enigszins verborgen combinatie naar dam uit, die na damvangst resulteerde in schijfwinst. Nadat Knapen een tweede damdreiging eveneens had overzien, was het pleit definitief beslecht. 

Wouter Wolff zette zijn tegenstander Alex Ketelaars vanuit de opening onmiddellijk onder druk. Via attent spel kreeg de Groninger aantrekkelijk aanvalsspel op het bord. Ketelaars probeerde het centrum van zijn tegenstander af te breken en en passant enkele kleine combinatieve wendingen mee te nemen om de opbouw van zijn tegenstander te storen. Na een ruil naar veld 22 zag Wolff een vervaarlijke slagkeuze over het hoofd en moest zich pardoes gewonnen geven. 

Jitse Slump en Nick Waterink vochten op het bord een principieel gevecht uit binnen het thema ‘centrumformaties versus vleugelcontrole’. In het vroege middenspel was het echter niet te zien hoe Waterink zijn strategie kon doorzetten. Hij besloot daarom de stelling open te breken. Hoewel Slump wellicht zijn voordeel niet op de meest optimale wijze uitbouwde, bleef hij druk houden op de stelling van zijn opponent. Toen laatstgenoemde meende dat hij een aanval op zijn schijf op 30 kon toestaan vanwege een tijdelijk offer, kwam hij bedrogen uit. Het tijdelijk offer bleek te falen op een damcombinatie, waardoor Waterink moest berusten in schijf- en partijverlies. 

Mitchel Mensinga speelde een prachtige partij die zo opgenomen kan worden in een leerboek over de aanval over rechts. Vanuit de opening kreeg hij door zorgvuldig spel met zijn Olympische formatie vat op de stand van zijn clubgenoot Timo Kuipers. Kuipers leek zich met enkele tactische wendingen te kunnen handhaven, maar Mensinga liet met sterk spel zien dat een vleugeldoorbraak onafwendbaar was. Na enkele zetten in het eindspel moest Kuipers de vlag strijken. 

Jannes Kromhout en Jan Groenendijk maakten er een enerverend duel van. Nadat een flankpositie werd getransformeerd tot spel met een hoge actieve randschijf op 15, leek het voordeel van Groenendijk steeds verder toe te nemen. Onder lichte druk, maar met ruim voldoende tijd om de stelling door te rekenen, liet Kromhout koelbloedig een afwikkeling naar dam toe. In het afspel moest Groenendijk een tweede schijf offeren om zijn dam op het bord te houden, waarmee alle winstkansen van de baan waren. 

Ter oplossing de drie beslissende combinaties van deze ronde:

Diagram 1: Tom Knapen – Stijn Overeem
Na het sterke 10…14-19 ving de witspeler direct op met 11.40-35??

Diagram 2: Wouter Wolff – Alex Ketelaars
Wit speelde 28.34-29?? en werd verrast door een slagkeuzecombinatie

Diagram 3: Nick Waterink – Jitse Slump
De witspeler dacht met 39.42-37? de aanval op schijf 30 te kunnen pareren. Zijn verbazing was groot toen toch 40…20-24!! kwam. 

   

Toegevoegd op: 09-07-2013 17:30 door DV VBI Huissen

08-07-2013

Aspiranten Algemeen
Het Koelhuis
Koelhuisstraat 1
Huissen

Aanvang: 11:00 uur

Snelmenu

>> 13-07-13 sluiting

Timo Kuipers

Met dank aan:

ONS accountants en belastingadviseurs
VBI
Jansen Totaal Wonen
Oostappen Vakantieparken
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): DV VBI Huissen - Huissen  DV VBI Huissen - Huissen  
 
Copyright 2020 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl