NK Junioren meisjes
NK Junioren meisjes
NK Junioren meisjes

Enerverende openingsronde

Na een korte openingsceremonie is op woensdagmiddag 10 juli de 24e editie van het Nederlands kampioenschap voor junioren meisjes van start gegaan. De twee partijen eindigden uiteindelijk allebei in remise, maar dit ging zeker niet zonder slag of stoot. De toeschouwers die via de live-borden het wapengekletter hebben gevolgd, zullen met grote ogen hebben gekeken naar de pieken in de grafiek van Sjende Blyn.

Tessa Aleven had in haar partij tegen Stella van Buuren tot drie keer toe de mogelijkheid om de partij in haar voordeel te beslissen. De Huissense miste in de opening na een vingerzet van Van Buuren een verrassende tempocombinatie naar dam. Enkele zetten later was de zogenaamde Bomzet voldoende geweest voor schijf- en partijwinst. Dat Van Buuren, lid van DC IJmuiden, nog echt even moest inkomen, bleek wel uit het feit dat ze in het middenspel een eenvoudige twee-om-twee naar de doorbraaklijn toeliet. Deze keer hapte Aleven gretig toe en won een schijf. Door een onzorgvuldigheid kon Van Buuren op haar buurt een combinatie naar de doorbraaklijn nemen. Na luttele zetten werd tot een gelijkwaardige remise besloten.

De eerste combinatie die door Tessa werd gemist, is uitermate verraderlijk. In de diagramstand had Tessa na de volstrekt logische opbouwzet 1612-18? verrassend kunnen combineren met 17.32-27! 21x32 (ad. lib.) 18.30-25 23x32 19.25x01! met winst voor wit. Hoe moeilijk deze combinatie wel niet is, blijkt wel uit het feit dat internationaal grootmeester Hans Jansen ooit slachtoffer werd van deze wending in het Bijlmer toernooi van 2004 tegen de Senegalees Ndiaga Samb: zie Toernooibase.

Denise van Dam speelde een puike positionele partij tegen Lisa Aleven, de tweede vertegenwoordigster van het organiserende Damvereniging VBI uit Huissen. Van Dam, in het verleden al eens gedeeld eerste op het WK aspiranten meisjes, speelde met vaste hand naar een strategisch gewonnen stelling toe. Toen het echter tijd werd om de kroon op haar werk te zetten, lukte het de Wageningse niet om de winnende voortzetting te vinden. Aleven rechtte haar rug en wist via een verrassende wending een doorbraak naar dam af te dwingen. In het vervolg was het verliesgevaar voor Aleven van de baan, maar ze moest lijdzaam toezien hoe Van Dam een overgang naar een plusremise forceerde. Na enig getouwtrek moest Aleven in een minremise berusten.Toegevoegd op: 11-07-2013 11:43 door DV VBI Huissen

10-07-2013

Junioren Meisjes
Het Koelhuis
Koelhuisstraat 1
Huissen

Aanvang: 11:00 uur

Snelmenu

>> 13-07-13 sluiting

Denise van Dam

Met dank aan:

ONS Accountants en Belastingadviseurs
VBI
Jansen Totaal Wonen
Organisatie:

 
Copyright 2021 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl