NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen
NK Aspiranten algemeen

Groenendijk wint topduel

In de zesde ronde van het NK aspiranten heeft Jan Groenendijk een belangrijke stap gezet naar zijn eerste titel door naaste concurrent Stijn Overeem aan de zegekar te binden. Wouter Wolff profiteerde optimaal door zijn wedstrijd tegen Tom Knapen overtuigend te winnen en daarmee Overeem te passeren.

Alex Ketelaars sleepte tegen Mitchel Mensinga een punt uit het vuur, waarmee de Soestenaar zich op de tweede plaats heeft genesteld. Hoewel de overige partijen in remise eindigden, was er aan strijd zeker geen gebrek.

Tom Knapen bediende zich in zijn treffen tegen Wouter Wolff voor de derde keer van een variatie uit de 33-29 19-23 35-30 opening. De eerste twee partijen verloor Knapen met deze opening: hij zal gedacht hebben dat driemaal scheepsrecht zou zijn. Wolff dacht daar echter anders over en dwong na een onnauwkeurigheid van Knapen een winnende hekstelling af. Via secuur spel ontnam Wolff zijn tegenstander alle mogelijkheden om de hekstelling te verbreken. In de diagramstand is inmiddels al niet meer te zien hoe Knapen zich kan redden:

In deze stelling zette Wolff met 34.39-34! de kroon op zijn werk. Het sluiten van veld 19 faalt op 34-30 en zwart zal snel met 16-21 een schijf moeten offeren. Knapen speelde derhalve 3402-08, maar na 35.38-33! zat hij volledig gevangen in een combinatief web. Op 3513-19 volgt immers de eenvoudige damcombinatie met 36.33-28 22x33 37.27-21 16x27 38.31x04. Knapen speelde nog 3509-14, maar toen sloeg Wolff toe met de doorbraakcombinatie 36.26-21!! 17x37 37.34-30 22x31 30x10 en zwart gaf zich gewonnen. 

Jan Groenendijk hanteerde in dit kampioenschap voor de tweede keer het klassieke speltype. Enkele rondes eerder had hij tegen Mitchel Mensinga al laten zien dat hij deze spelvorm uitstekend beheerst. Na enkele opbouwfouten van Overeem in het vroege middenspel nam het voordeel van Groenendijk zienderogen toe, maar nog steeds leek de remisemarge niet overschreden. In het late middenspel groeiden de problemen Overeem echter boven het hoofd en lukte het hem niet de verborgen remisevarianten te vinden. Na een peperdure wanhoopscombinatie van Overeem mocht Groenendijk dan ook snel beide punten in ontvangst nemen. 

Nick Waterink en Jannes Kromhout gingen elkaar te lijf vanuit een scherp klassiek vroeg-middenspel. Waarschijnlijk deugde de strategie van Waterink niet helemaal, maar na enige onzorgvuldigheden van Kromhout kreeg Waterink het beste van het spel. Met een goed-getimede Ghestem-doorstoot verhoogde de Drent de druk op de stand van Kromhout. De Wageninger bezweek evenwel niet en bereikte uiteindelijk eenvoudig de remisehaven. 

Mitchel Mensinga en Alex Ketelaars vochten een boeiend laveerduel uit. De SNAer ging met krachtige formaties de basisstand van zijn tegenstander te lijf, maar die speelde secuur. In het late middenspel miste Mensinga nog wel de mogelijkheid om de korte vleugel van zijn tegenstander op te sluiten. De partij liep uiteraard met een sisser remise. 

Timo Kuipers, de andere vertegenwoordiger van SNA, speelde een zeer behoudende partij tegen Jitse Slump. Slump trok vanuit een agressieve opening onvervaard ten aanval. De Limburger moest echter toezien hoe zijn tegenstander vaardig de schijven van het bord ruilde. Slump ontwikkelde nog wel enige druk op de stelling van zijn tegenstander, maar dit bleek bij lange na niet voldoende om ook maar bij winst in de buurt te komen.Toegevoegd op: 12-07-2013 13:02 door DV VBI Huissen

08-07-2013

Aspiranten Algemeen
Het Koelhuis
Koelhuisstraat 1
Huissen

Aanvang: 11:00 uur

Snelmenu

>> 13-07-13 sluiting

Jitse Slump

Met dank aan:

ONS accountants en belastingadviseurs
VBI
Jansen Totaal Wonen
Oostappen Vakantieparken
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): DV VBI Huissen - Huissen  DV VBI Huissen - Huissen  
 
Copyright 2020 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl