Sfeerverslag... door de ogen van een ouder

Wat doet een damouder? Voornamelijk wachten! Maar daarnaast ook ijsberen, coaches met vragen bestoken of zenuwachtig naar de zaal lopen als er even geen zet wordt gedaan, om te kijken of het systeem niet is vastgelopen.

Dit NK pupillen verschilt daarin niet veel van andere jeugd NK’s. Met 18 deelnemers is er in feite een 3-tal categorieën spelers: de jongens die gekomen zijn voor een podiumplek, de jongens die proberen aan te sluiten bij de toppers en tevreden zijn met een plaats binnen de top 10 en de jongens die debuteren op een NK en voor wie deze week wellicht één groot avontuur is. Afhankelijk van de doelstelling van de damjongeren, is ook de nervositeit van de ouders. Immers, wie al een jaar lang doelgericht aan het trainen is, kan dit veelal niet doen zonder support van de ouders. Maar ook de spelers die debuteren willen toch graag schitteren op zo’n belangrijk toernooi!

Ouders investeren veel tijd en (reis)kosten ten bate van de voorbereiding en de vele trainingen in de aanloop van een NK. Dat maakt de ouders deelgenoot van de spanning en ook enigszins die prestatiedruk. Maar waar de spelers het in eigen hand hebben, moeten de ouders zich overgeven aan het afwachten en het hopen dat de dammers dezelfde zetten zien die de aanwezige dammers en damcoaches zeggen dat hij moet doen.

Toch is er geen sprake van haat of nijd. Er heerst grote sportiviteit, zowel bij de spelers als bij de ouders. Men leeft met elkaar mee. Een overwinning wordt beloond met een toegestoken hand en er worden betekenisvolle blikken uitgewisseld als een speler teleurgesteld de analyseruimte binnenkomt na verlies, of het missen van de winst. 

Als damouder moet je dus ook over stalen zenuwen beschikken, als je ter plaatse de partijen wilt volgen. Helemaal als je zelf onvoldoende kennis van zaken hebt en dus afhankelijk bent van de analysegrafieken of de kundige commentaren van de kenners. En als jouw kind dan verliest, dan schuif je je eigen spanning en teleurstelling meteen naar achter en vang je eerst je kind op. 

Eigenlijk kunnen we rustig concluderen: NK dammen is topsport! Ook voor ouders!

    

Toegevoegd op: 01-05-2014 16:40 door locatiebeheerder Doetinchem

28-04-2014

Pupillen Algemeen
Sporthal De Bongerd
De Bongerd 81
7006 NH Doetinchem

Aanvang: 12:00 uur

Bas Marcelis

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl