Jan Groenendijk pakt dubbel, Martijn van IJzendoorn goud en zilver

Na een bloedstollende barrage heeft Jan Groenendijk twee keer goud behaald op het WK aspiranten in Dabki. Martijn van IJzendoorn haalde bij de junioren wel goud bij het sneldammen, maar moest bij het reguliere toernooi genoegen nemen met het zilver.

Jan Groenendijk ging de laatste ronde in met een gelijk aantal wedstrijdpunten en weerstandspunten als zijn Wit-Russische concurrent Uladiszau Valjuk. Jan stevende in zijn partij tegen Shirevjamts Munkhbataar af op een fraaie modelpartij in de flankomsingeling. Hij hoefde zijn omsingelingstechniek echter niet te bewijzen, aangezien zijn Mongoolse tegenstander een gigantische bok schoot. Valjuk leek lange tijd niets te bereiken tegen zijn landgenoot Dimitri Nehmets, maar wist in het late middenspel zijn bordkansen optimaal waar te nemen en de partij naar zich toe te trekken. 

Toen de stofwolken waren opgetrokken, bleken Groenendijk en Valjuk zowel qua wedstrijdpunten als qua weerstandspunten volledig gelijk te zijn geëindigd. Een Georgiev-Lehmanbarrage (5+2) moest daarom uitsluitsel brengen wie zich wereldkampioen mocht noemen. Reeds in de eerste partij liet Jan zien waarom hij eerder in de week het sneldamkampioenschap al met overmacht had gewonnen. Vanuit een schijnbaar saaie middenspelstand werd Valjuk volledig overspeeld. Daarmee werd Jan de eerste aspirant in de geschiedenis die het dubbelwereldkampioenschap bij de aspiranten behaalde. 

Bij de junioren moest Martijn van IJzendoorn zijn laatste partij winnen om maximale druk uit te oefenen op koploper Artur Tunkevic. Tegenstander Domantas Norkus bediende zich van een woest aanvalssysteem dat door Martijn prachtig werd tegengespeeld. Onder tijdsdruk kon Norkus de beste voortzetting niet meer vinden en kon Martijn op overtuigende wijze de winst naar zich toetrekken. Ondertussen had Tunkevic echter gewonnen van de Wit-Rus Alexei Kunitsa na een opzienbarende partij. Tunkevic miste in het vroeg-middenspel een eenvoudige combinatie, waarna Kunitsa zich in het late middenspel wel erg makkelijk naar de slachtbank liet leiden. Een zeer bittere pil voor Martijn, die op basis van zijn spel zonder meer het dubbelkampioenschap bij de junioren had verdiend. 

Helaas lukte het Team KNDB niet om meer medailles binnen te halen. Pepijn van den Brink moest in de laatste ronde winnen van Wouter Wolff om zeker te zijn van het brons bij de junioren, maar mocht uiteindelijk blij zijn met remise. Jitse Slump, die voorafgaand aan de laatste ronde de beste vooruitzichten had op het brons bij de aspiranten, werd in het eindspel getruct door zijn Chinese tegenstander Zenyu Li. Door deze overwinning eindigde Li gelijk met Mitchel Mensinga (die in de laatste ronde Yifu Du versloeg), maar de weerstandscriteria waren in het voordeel van de Chinees.  

Eindstand Nederlandse spelers:
Junioren:
2. Martijn van IJzendoorn
4. Pepijn van den Brink
6. Wouter Wolff
15. Rick Hakvoort

Junioren meisjes:
11. Stella van Buuren
13. Denise van Dam

Aspiranten:
1. Jan Groenendijk
4. Mitchel Mensinga
5. Jitse Slump

Aspiranten meisjes:
21. Marieke Altena
27. Tamar Visser

Blitz:
Junioren:
1. Martijn van IJzendoorn
4. Pepijn van den Brink
5. Rick Hakvoort
15. Wouter Wolff

Junioren meisjes:
5. Denise van Dam
13. Stella van Buuren

Aspiranten:
1. Jan Groenendijk
8. Jitse Slump
22. Mitchel Mensinga

Aspiranten meisjes:
16. Marieke Altena
25. Tamar Visser


Toegevoegd op: 30-12-2014 13:14 door Team KNDB

16-12-2014

Aspiranten Algemeen
Stołówka Gminna
ul. Nadmorska 4, Bobolin
Dabki / Polen

Aanvang: 11:00 uur

Mitchel Mensinga

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl