Nick Waterink freewheelend naar finale NK Junioren

Door Michel Stempher

Nick Waterink heeft na de eerste dag van de halve finale van het NK Junioren al een ticket bemachtigd voor de finale. Tegenstanders Bart Westerveld, Alex Ketelaars en Stijn Overeem hadden niks in te brengen tegen het Nationaal Talent uit Zuidwolde. Alex Ketelaars deed ook goede zaken door de overige twee partijen in winst om te zetten. 

In de eerste ronde stonden de duels Nick Waterink - Bart Westerveld en Marieke Altena - Alex Ketelaars op het programma. De overige deelnemer, Stijn Overeem, hoefde nog niet in actie te komen. Bart Westerveld was nog niet helemaal wakker aangezien hij op de 15e zet al een gigantische blunder beging. Tegenstander Nick Waterink dacht even na, maar oordeelde terecht dat de zet van Westerveld geen lokzet betrof. Westerveld probeerde het nog wel even, maar was geheel kansloos. In de andere partij was het een stuk spannender. Pas in wederzijdse tijdnood creëerde Alex Ketelaars, de speler met de hoogste rating van deze groep in de halve finale, beslissend voordeel. Marieke Altena, de enige vrouwelijke deelnemer in Hoogeveen, maakte het Ketelaars wel heel gemakkelijk door in een 2-om-2 doorbraak te lopen. Toen ze haar blunder doorhad, wierp ze onmiddellijk de handdoek in de ring.

In de tweede ronde mochten de op papier sterkste spelers van de poule het tegen elkaar opnemen. Ketelaars en Waterink maakten deze rol meer dan waar in het duel der giganten. Vanuit de opening ging Waterink aan de leiding, doordat hij al snel het centrum onder controle had. In de afwerking koos de thuisspeler ervoor om het centrumoverwicht om te zetten in een ietwat vage kerkhofaanval die omsingeld kon worden. Dit bleek de juiste strategie, want Ketelaars moest een schijf offeren. Aanvankelijk leek dit offer nog behoorlijk kansrijk, maar het Nationaal talent uit Zuidwolde had beter gerekend en maakte het af met een fraaie 4-om-3 combinatie waarna een gewonnen 3-om-3 stand overbleef. De overige partij ging tussen Overeem en Altena; Bart Westerveld was ditmaal vrij. Overeem besloot in de opening een Chizhov-kanon te plaatsen. Dit werd na verloop van tijd klassiek, maar Overeem behield de controle over het centrum. Door dit overwicht zag Altena zich genoodzaakt veel tijd te investeren en mede daardoor zag ze in de cruciale fase de juiste voortzettingen niet meer. Overeem profiteerde hiervan door een geforceerde schijfwinst in de stand te vlechten wat hij niet meer weggaf. 

In de derde en laatste ronde van de dag speelde Waterink tegen Overeem. Vrijwel onmiddellijk na de start van de partij koos Waterink ervoor om er vol in te rammen. Overeem wist ternauwernood de superieure aanval van Waterink te pareren, maar keek wel aan tegen een open stand met veel minder tempo. Dit nadeel werd Overeem fataal, doordat zijn tegenstander geweldige zetten bleef produceren en uiteindelijk een schijf won middels een geniale Roozenburg-opstelling. Westerveld en Ketelaars speelden in het laatste duel van de dag tegen elkaar. Lange tijd ging dit duel gelijk op, hoewel Ketelaars wel een flexibelere stand leek te hebben. Halverwege de partij kwam Westerveld al in beginnende tijdnood, waardoor hij zijn tempo moest opvoeren. Dit pakte geheel verkeerd uit aangezien hij een lichte combinatie over het hoofd zag. Ketelaars bedacht zich geen moment en pakte deze kans met beide handen. In het afspel maakte hij geen fouten meer.

Na drie rondes staat Nick Waterink met 6 uit 3 aan kop en is daarmee al verzekerd van een NK-ticket. Alex Ketelaars staat met 4 uit 3 met één been in de finale, terwijl de overige drie spelers (Stijn Overeem, Marieke Altena en Bart Westerveld) allen nog kans maken op het derde en laatste ticket. Over twee weken volgt de ontknoping van deze poule.

Toegevoegd op: 14-03-2015 22:42 door locatiebeheerder Hoogeveen

14-03-2015

Junioren Algemeen
Culemborg, Heerhugowaard en HoogeveenAanvang: 10:00 uur

Wouter Morssink

Met dank aan:

Gemeente Hoogeveen
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): - Culemborg   - Hoogeveen   - Heerhugowaard  
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl