Stijn Overeem en Alex Ketelaars samen met Nick Waterink naar het NK

Door Michel Stempher

Zaterdag 28 maart stond de tweede en laatste dag van de halve finale NK Junioren op het programma. Na de eerste dag was Nick Waterink reeds verzekerd van een finaleticket; de strijd om de overige tickets lag nog geheel open, maar uiteindelijk eigenden Alex Ketelaars en Stijn Overeem zich deze toe na een zinderende slotfase van de laatste ronde. 

In de vierde ronde hoefde Alex Ketelaars niet te spelen. De partijen die wel op het menu stonden gingen tussen Nick Waterink en Marieke Altena en tussen Stijn Overeem en Bart Westerveld. Zowel Bart als Marieke had op de eerste dag nog geen punten bij elkaar weten te sprokkelen dus het was de hoogste tijd voor beiden om hier verandering in te brengen. Als eerst de partij van Marieke tegen Nick. Marieke koos, zoals ze altijd doet, voor een super agressieve opening welke al snel werd omgezet in een Hoogland-aanval. Nick kende geen angst en speelde deze aanval keihard tegen. Ogenschijnlijk leek de omsingeling helemaal te mislukken, maar in wederzijdse beginnende tijdnood begon Marieke toch in temponood te komen. Ze kreeg geen andere keuze dan te forceren richting een zeer slecht eindspel. Nick liet zien dat hij niet voor niets nog alles had gewonnen in deze poule en speelde ook dit eindspel richting winst. Als tweede dus de partij van Bart tegen Stijn. Stijn leek lange tijd veruit het beste van het spel te hebben doordat hij wel heel veel tempi cadeau kreeg van Bart. In wederzijdse tijdnood sloeg het noodlot toe: een gruwelijke misrekening van Stijn zorgde ervoor dat Bart opeens een gigantische counter had op positioneel vlak. Bart wist hier wel raad mee en tekende zo voor zijn eerste twee punten.

In de slotronde was Nick al uitgespeeld en, doordat hij een 100%-score behaald had, afgetekend winnaar van de poule. De strijd om de overige twee finaleplaatsen lag nog geheel open en er waren zelfs reële kansen op een massabarrage met drie spelers. De goed uitgeslapen Alex Ketelaars, hij had tenslotte verlof in de ochtendronde, nam het op tegen Stijn Overeem en had genoeg aan remise voor een finaleplaats. Vanuit de opening liet Alex Stijn eigenlijk alle hoeken van het bord zien dus een finaleplaats kon Alex niet meer ontglippen, zo leek het. Op het moment dat de winst voor het grijpen leek, ging er iets gigantisch mis voor de kampioen van Nederland van de aspiranten in het jaar 2013. Na een gruwelijke misberekening stond niet Alex, maar Stijn opeens gewonnen en in het afspel maakte Stijn geen fout meer. Hierdoor kwam Stijn naast Alex op 4 punten te staan. Het laatste duel van de poule ging tussen Marieke en Bart. Bart begon de wedstrijd met 2 punten dus zou bij winst gelijk eindigen met Alex en Stijn. Dit was op papier wel mogelijk, aangezien Marieke nog geen punten wist te noteren in de eerdere duels. Marieke bleek echter strijdbaarder dan ooit en met haar kenmerkende agressieve speelstijl werd Bart beetje bij beetje de verdediging in gedrukt. Met luttele seconden op de klok trapte Bart in een kleine combinatie en ondanks het feit dat hij vervolgens keihard knokte om te redden wat er te redden valt, moest hij berusten in een nederlaag. Op deze manier eindigden Stijn en Alex samen op de tweede plek met vier punten en deelden Bart en Marieke de voorlaatste plek. Marieke eindigde op grond van het onderling resultaat op de 4e plek. Stijn en Alex moesten volgens de regels nog een barrage spelen om de grootste beker. Beide spelers bezaten echter de topsportmentaliteit en hadden echt geen zin meer om nog te spelen. De arbiter gaf ze, na overleg met de toernooiorganisatie, groot gelijk hierin en er werd tot loting overgegaan. Stijn bleek hierin de ‘gelukkige’ of juist niet: die grotere beker neemt uiteraard meer ruimte in beslag. 

Al met al hebben de vier heren en dame geweldige partijen tegen elkaar gespeeld. In vrijwel iedere partij ontstond er wederzijdse tijdnood, hetgeen de partijen voor het publiek zeer aangenaam maakte om te volgen. Nick Waterink, Stijn Overeem en Alex Ketelaars zullen van 4 tot en met 9 mei in Westerhaar (Overijssel) strijden om de Nederlandse titel bij de junioren. Naast deze drie heren zijn de volgende spelers geplaatst voor de finale: Rick Hakvoort, Jitse Slump, Wouter Wolff, Mitchel Mensinga, Jan van der Star, Wouter Morssink en Tom Knapen. 

Toegevoegd op: 28-03-2015 23:29 door locatiebeheerder Hoogeveen

14-03-2015

Junioren Algemeen
Culemborg, Heerhugowaard en HoogeveenAanvang: 10:00 uur

Bart Westerveld

Met dank aan:

Gemeente Hoogeveen
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): - Culemborg   - Hoogeveen   - Heerhugowaard  
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl