Houdini meets Paashaas

Een finaledag gekenmerkt door hoogte- en dieptepunten, maar waar vooral de damsport nieuwe vriendschappen heeft gekweekt. Prachtig!

Het zonnetje scheen mooi door de ramen in de prachtige mediatheek van het Huygens College. Moesten we vorige week nog met borden in de hand door de hele school lopen om het getimmer onder de grond te vermijden, vandaag hoefde dat niet. Maar er was wel iets onder de grond vandaan gekomen, want de Paashaas was langs geweest en had op elke bord tussen de schijven wat chocolade eieren gestrooid; puur, melk en wit. Dat werd voor sommige kinderen tussen de partijen door ruilen en dat was goed. Tussen de partijen waren alle kinderen verdwenen, ze hadden het voetbalveld achter de school gevonden en in het zonnetje genoten ze van de wind door de haren en was het Huissen tegen de rest. De rest won.

Voor heel veel mooie foto's klik dan hier!
Dan de partijen. Na dag 1 tekende zich al een bepaald patroon af in de absolute top en daar kwam eigenlijk weinig verandering in, maar direct daaronder was vandaag alles mogelijk! Elke ronde had wel 1 of meer Houdini's. Houdini was een wereldberoemde illusionist die wist te ontsnappen uit de moeilijkste opsluitingen. Vastgeketend met kettingen, in een kist onder water en toch stond hij even later triomfantelijk naast je. Dat was vandaag niet anders, ook ontsnappen uit beklemmende opsluitingen en zelfs nog een remise kunnen scoren als je geheel verloren stond.

In ronde 5 waren met name de partijen tussen Brent en Egbert en Noel en Marie opvallend. Laatstgenoemde zou vandaag - ondanks prachtig spel - niet haar dag hebben. Maar ja, dat hoort ook bij dammen. Brent trapte in een eenvoudige combinatie naar dam, wist hem weer af te nemen, maar had wel 3 schijven achterstand. Even later kon hij een paar mooie trucjes uithalen en stond straal gewonnen, maar 1 klein foutje op het eind leverde Egbert toch een verdiende remise op. Noel keek al snel tegen een schijf achterstand aan en ging er toen eens goed voor zitten. Met slim spel wist hij de strategische velden te veroveren en had zo voldoende compensatie om door te breken en slim af te wikkelen naar remise. Luise Gabbert was vandaag het beste en won haar eerste van 3 partijen.

In ronde 6 wederom spanning en sensatie. Natuurlijk veel aandacht voor de clash tussen Akosh en Pieter (live te volgen via internet en dat deden velen!). Maar ook wist Noel weer te ontsnappen met remise tegen Jan Christiaan, maar ging alle aandacht naar de prachtige partij tussen Gökhan en Marie. Er ontspon zich een ware strijd op het middenveld en dan wordt het al snel wederzijds gesloten klassiek zoals dat zo mooi heet. Dan moet je dus op je tempi letten (hoeveel zetten je nog kunt doen). Alle experts aan de kant zetten hun geld in op Marie en die kwam ook veel beter te staan, maar er wordt gespeeld met een klok en als het spannend wordt en er gerekend moet worden, dan kijkt men er niet op. Plotseling 'viel de vlag' en had het jonge mega-talent toch nog verloren en kon Gökhan zijn geluk niet op. 

Bij aanvang van ronde 7 bleek dat de topposities allemaal wel bekend waren, maar dat het vooral zou gaan om wie plaats 5 in beslag zou nemen. Een grote groep kinderen maakte hier nog kans op. Luise was ongenaakbaar en won wederom haar partij van Danny en was nu zeker! Maar de verrassing was de reguliere overwinning die Egbert boekte op Marie. Hij kwam wel een schijf achter maar had na het achterlopen van Marie op een schijf een listig tempozetje achter de hand en kon met een combinatie doorbreken naar dam. Die zette hij sluw in en wist de partij zo naar zich toe te trekken. Thijs vergiste zich in een gelijkwaardige partij tegen Jan Christiaan en moest toen opgeven. Alle ogen toen op de partij tussen Brent en Noel. Wederom kwam Noel een schijf achter, kreeg toen een damcombinatie tegen en kon doordat de dam op slag stond toch nog zelf doorbreken naar dam. Noel keek tegen een overmacht aan en bleef rustig. Maar Brent speelde een sterk eindspel en leek richting 4 dammen tegen 1 dam en 1 schijf te gaan, maar overzag een simpele val en toen werd het toch nog remise. 

De kaarten waren geschud en de eindstand bekend. Er waren vandaag alleen maar winnaars en de bekers gingen naar de besten. Nu gaan we ze natuurlijk allemaal volgen op het NK. Succes!

Damclub SNA feliciteert alle deelnemers met hun resultaat en ziet ze graag in de toekomst weer terug!

Toegevoegd op: 05-04-2015 10:31 door locatiebeheerder Heerhugowaard

28-03-2015

Pupillen Algemeen
Culemborg, Heerhugowaard en HoogeveenAanvang: 10:00 uur

Alijn Kuijer

Met dank aan:

Gemeente Hoogeveen
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): - Heerhugowaard   - Culemborg   - Hoogeveen  
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl