Eerste klap voor Nicole de Vries

Den Haag – Nicole de Vries deelde de eerste klap uit op het Nederlands damkampioenschap voor pupillen. In de Haagse basisschool De Ark zette de elfjarige dochter van de Drentse ereklasser Jan Ekke de Vries Suzanne Staal in twee uur tijd opzij. De Groningse opponente overzag een eenvoudige damzet maar kon op dat moment al geen kant meer op.

De nog slechts tienjarige Simon Harmsma kreeg tegen Renco Oostindjer een steeds betere stand. Na een foutje van de Haarlemmer kwam een overmachtseindspel op het bord maar de partij eindigde toch in remise. Dat gebeurde ook bij Thomas Mouthaan die Jonne Bosch overspeelde maar in de slotfase de draad kwijt raakte. Lev Gilevych won al op de veertiende zet een schijf van Machiel Weistra. In het late middenspel keerden de kansen maar kon de zwartspeler de winst niet vinden waarna de vrede werd getekend. 

Akosh Kardos toonde zich positioneel superieur aan Tom Rinner. Het Wageningse talent brak door naar dam en maakte in de afwerking geen fout. Jan Christiaan Wahls koesterde lang een plusschijf tegen Rudi van Velzen. De Hagenaar overzag echter een afwikkeling die beiden op dam bracht met een remise-eindspel als uiteindelijk resultaat. Elisabeth Kramer stond huizenhoog gewonnen maar liet Luc de Kruijf  alsnog langszij komen, waar ze zichtbaar niet blij mee was. Het vierde meisje, Darja Koullen, speelde een prima partij tegen Tristan van der Velde maar een foutje in het late middenspel kostte haar een schijf en de partij.

Local hero Berke Yigitturk kreeg volwaardig partij van DC Den Haag-clubgenoot Gökhan Bagci. De stand bleef tot het einde toe volkomen gelijkwaardig wat Gökhan gezien het grote verschil in rating een zogeheten blauwe vermelding opleverde.

Het NK werd geopend door de Haagse sportwethouder Rabin Baldewsingh. Hij bood de organiserende stichting The Hague Open aan zich sterk te maken voor een damevenement van allure in het Atrium van het stadhuis. Daarna speelde hij een ‘vluggertje’ met de Haagse favoriet Berke Yigitturk. Ondanks problemen met zijn linkervleugel en een numerieke minderheid eindigde de partij toch in remise.

Uitslagen 1e ronde:

Nicole de Vries (Hoogeveen)Suzanne Staal (Groningen) 2-0
Jan Christiaan Wahls (Den Haag)Rudi van Velzen (Haarlem) 1-1
Simon Harmsma (Culemborg) Renco Oostindjer (Hoogeveen) 1-1
Tom Rinner (Doetinchem)Akosh Kardos (Wageningen) 0-2
Jonne Bosch (Daarle)Thomas Mouthaan (Oud-Alblas) 1-1
Tristan van der Velde (Putten) Darya Koullen (Heerlen) 2-0
Berke Yigitturk (Den Haag)Gökhan Bagci (Den Haag) 1-1
Luc de Kruijf (Oud-Alblas)Elisabeth Kramer (Groningen) 1-1
Lev Gilevych (Veldhoven)Machiel Weistra (Heteren) 1-1

Tien vragen aan Nicole:

1: Wanneer, waar en waarom ben je gaan dammen?

M’n opa en vader zijn allebei dammers. Ik kreeg het dus zeg maar met de paplepel ingegoten. Ik snapte het eerst niet goed en ben toen mijn eigen regels maar gaan instellen. Inderdaad ik kan soms knap eigenwijs zijn. Op m’n zevende is het pas echt begonnen. Het ging toen steeds beter, ik ging steeds meer van het spel begrijpen. Ook kreeg ik succes en dat helpt natuurlijk.

2: Van wie krijg je training? Kost dat veel tijd?

Zainal Palmans is mijn trainer en papa helpt me soms met het oplossen van probleempjes. Op maandag is er clubavond en op vrijdag jeugdtraining. Als er op zondag ook nog eens groepstraining is, ben ik die week 14,5 uur met dammen bezig. Want thuis speel ik ook op internet en ben bezig voor mijn Roozenburg-diploma.

3:  Denk je dat je heel goed kan worden? Zo ja, ben je bereid om er heel véél voor te doen om de top te bereiken?

Als ik zo door blijf gaan, dan kan ik ver komen. Mijn opzet is net zo goed als mijn vader te worden. Ja, ik ben bereid daar veel voor te doen. Op dinsdag wil ik soms wel eens gaan buitenspelen. Maar dan denk ik toch: eerst dammen, dat gaat voor.

4: Wie is je voorbeeld en waarom?

Die heb ik niet echt.

5: Ben je al voor dammen (veel) in het buitenland geweest?

In 2013 werd ik in Polen zevende op het EK meisjes welpen, mijn beste resultaat. Op het WK dat jaar in Wit-Rusland werd ik zestiende. In 2014 eindigde ik bij de meisjes pupullen samen met Suzanne (Staal) in de middenmoot: gedeelde zeventiende van de dertig. Op het WK in Tallinn werd ik twintigste. Daarna ben ik, vind ik zelf, heel erg vooruit gegaan.. Als ik nu mijn partijen van Estland bekijk dan vraag ik me geregeld af: hoe kon ik dat nou spelen...

6: Op welke school zit je? Mooie cijfers of  doe je meer aan dammen dan aan je huiswerk?

Ik zit nu in groep acht. Haal meestal hoge cijfers. Huiswerk hebben we niet maar wel leerwerk. Wel, ik sla vaak snel dingen in mijn geheugen op. Daardoor hou ik voldoende tijd over om te dammen. na de zomer ga ik naar het gymnasium.  Ik heb met mezelf afgesproken dat de school dan wel vóór gaat.  Dus eerst het huiswerk en dan het dammen.

7: Huil je wel eens als je verliest? Of? 

Soms wel. Zo heb ik twee keer tegen hetzelfde Poolse meisje gewonnen gestaan maar beide keren toch op het eind nog verloren. Ik was niet boos op mezelf maar baalde wel echt heel erg en moest even uithuilen. Nee, dan maakt het me echt niet uit of iedereen dat ziet.

8: Wie wordt er kampioen en waarom?

Berke is sowieso favoriet en ook Akosh en ik ook naar ik hoop kunnen kampioen worden. Tot nu toe ben ik in elk geval tevreden.

9: Heb je nog meer hobby´s?

Ja, paardrijden.

10: Welke vraag zou jij nog hebben gesteld?

We hebben het belangrijkste wel gehad. 

  

Toegevoegd op: 04-05-2015 18:37 door Stichting The Hague Open

04-05-2015

Pupillen Algemeen
CBS De Ark
Maarsbergenstraat 169 C
2546 SP Den Haag

Aanvang: 12:00 uur

Gokhan Bagci

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl