Berke Yigitturk maakt favorietenrol waar

Berke Yigitturk en Akosh Kardos zijn elf jaar, vrienden van elkaar en allebei als dammer een belofte voor de toekomst. Berke is alleen al wat verder in zijn damontwikkeling en dat bleek ook op het NK pupillen. Het Nationaal Talent uit Den Haag deed wat er van hem werd verwacht en pakte in eigen huis de titel, op overtuigende wijze zelfs. In de achtste en laatste ronde wilde hij er gewoon voor dammen met Akosh Kardos aan de andere kant van het bord. In het middenspel keken beide vrienden elkaar glimlachend aan en werd tot remise besloten. Waardoor Berke op de hoogste trede van het erepodium mocht staan en de jonge Wageninger zijn vurig gekoesterde doel bereikte. Want door zijn vierde plaats in de eindrangschikking mag hij begin november in Beilen meedoen aan het jeugdwereldkampioenschap.

Berke Yigitturk – die ook met de combinatieprijs ging strijken – begon in zijn eigen basisschool De Ark wat stroefjes maar liep daarna onweerstaanbaar weg van de concurrentie. Achter hem kreeg Nicole de Vries loon naar werken. Met een kleine combinatie naar dam sloeg het Hoogeveense groeibriljantje toe tegen Rudi van Velzen en stelde daarmee het zilver veilig. Bovendien werd de wijze waarop zij Akosh Kardos had verslagen beloond met de prijs voor de mooiste toernooipartij. Tristan van der Velde won in een dammeneindspel steeds meer materiaal van Machiel Weistra en veroverde na een indrukwekkende eindsprint het brons. De pas tienjarige Simon Harmsma strafte keurig een verkeerd plan van Lev Gilevych af en eindigde even keurig als nummer vijf. Dat gebeurde wel pas na barrage met Machiel Weistra en de tweede Haagse troef Gökhan Bagci, die met een schijf achter Tom Rinner nog combinatief te pakken wist te nemen.

 Ook om de achtste t/m elfde plaats moest worden gesneldamd. Darja Koullen kwam uiteindelijk bovendrijven. In de 'gewone' ronde had het kleine knokkertje Elisabeth Kramer nog net het vege lijf weten te redden maar in de barrage lukte het minder. Suzanne Staal, die nog kampte met de naweeën van een hersenschudding, bereikte ook nog haar gemiddelde. Zij drukte Jonne Bosch – tijdens het uitstapje naar de Ridderzaal samen met Thomas Mouthaan (‘We gingen samen even een ijsje halen’…) een paar uur zoek – al snel vaster op de laatste plaats. Renco Oostindjer werkte zich op de valreep nog wat verder op ten koste van Luc de Kruijf. Hetzelfde deed Thomas Mouthaan die na een spannend duel met wisselende kansen tegen Jan Christiaan Wahls succes had met een ijzersterk maar gedwongen gambiet.

De eerste drie van dit NK, georganiseerd door de stichting The Hague Open, hebben zich gekwalificeerd voor het EK in Estland. De nummer een t/m vier mogen in elk geval meedoen aan het WK. Tijdens de prijsuitreiking legde bondsbestuurslid Cees de Leeuw de criteria uit wat betreft de toewijzing van de WK-plaatsen. Iedereen kreeg een beker, uitgereikt door het nationale toptalent 

Martijn van IJzendoorn, zelf twee keer de beste pupil van ons land.

Uitslagen 8e en laatste ronde: 

Berke Yigitturk (Den Haag)-Akosh Kardos (Wageningen) 1-1

Rudi van Velzen (Haarlem)-Nicole de Vries (Hoogeveen) 0-2

Tristan van der Velde (Putten)-Machiel Weistra (Heteren) 2-0

Gökhan Bagci (Den Haag)-Tom Rinner (Doetinchem) 2-0

Lev Gilevych (Veldhoven)-Simon Harmsma (Culemborg) 0-2

Elisabeth Kramer (Groningen)-Darja Koullen (Heerlen) 1-1 

Suzanne Staal (Groningen)-Jonne Bosch (Daarle) 2-0

Jan Christiaan Wahls (Den Haag)-Thomas Mouthaan (Oud-Alblas) 0-2

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Luc de Kruijf (Oud-Alblas) 2-0

Eindstand: 1. Berke Yigitturk 13, 2. Nicole de Vries 11, 3. Tristan van der Velde 11, 4. Akosh Kardos

10, 5. Simon Harmsma 9, 6. Machiel Weistra (Heteren) 9, 7. Gökhan Bagci (Den Haag) 9, 8. Darja 

Koullen (Heerlen) 8, 9. Rudi van Velzen 8, 10. Suzanne Staal 8, 11. Elisabeth Kramer 8, 12/13/14. 

Renco Oostindjer, Thomas Mouthaan en Lev Gilevych 7,  15. Tom Rinner 6, 16./17. Jan Christiaan 

Wahls en Luc de Kruijf 5, 18. Jonne Bosch 2.

Fotobijschrift: De 'grote drie' van het NK pupillen: local hero Berke Yigitturk wordt geflankeerd door
Nicole de Vries en Tristan van der Velde.

Foto: Mariëlla Wahls.

Toegevoegd op: 10-05-2015 17:13 door Stichting The Hague Open

04-05-2015

Pupillen Algemeen
CBS De Ark
Maarsbergenstraat 169 C
2546 SP Den Haag

Aanvang: 12:00 uur

Renco Oostindjer

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl