Tien vragen

In de aanloop naar het NK aspiranten willen we natuurlijk meer weten van onze finalisten! Daarom hebben we tien belangrijke vragen voorgelegd aan Wouter Wolff en Thijs Verboon. Lees hier hun antwoorden.

Tien vragen aan Thijs Verboon

1. Hoe oud was je toen je begon met dammen? Bij welke club was dat en van wie kreeg je damles?
“Toen ik begon met dammen was ik 5 jaar. Ik damde vroeger elke avond een potje met mijn opa. Toen ik op school op dam les ben gegaan, vond ik dat erg leuk. Mijn eerste club was VGO. Nu speel ik ook bij GDC. Mijn eerste trainer was Jan Voortman, hij was altijd erg enthousiast en wilde me graag wat leren.”

2. Wat vind je leuk aan dammen?
“Ik vind dammen leuk, omdat er veel mogelijk is. Ik ben vooral ook door gegaan met dammen, omdat ik al erg jong veel prijzen won.”

3. Op welke prestatie ben je het meest trots?
“Ik ben het meest trots op mijn prestatie dat ik 3e van Nederland werd bij de Welpen in 2008. Ik had dat niet verwacht, omdat ik in de halve finale zelfs 4e was geëindigd.”

4. Welk moment in je damloopbaan zou je het liefst overnieuw doen?
“Het NK pupillen in 2011 zou ik over willen doen, omdat ik toen mijn laatste partij remise speelde daardoor werd ik 4e op 1 weerstandspunt.”

5. Wat is je favoriete combinatie?
“Ik vind combinaties altijd mooi groot of klein. De mooiste en belangrijkste voor mij geweest is de coup royal, omdat ik daar mijn eerste zaterdags wedstrijd bij GDC mee gewonnen heb.”

6. Wat is je favoriete spelsysteem (bijvoorbeeld klassiek, flankaanval etc.)
“Ik vind omsingelen met een schijf op 36 vanuit zwart makkelijk spelen. Dat lukt niet altijd, omdat daar een schijf krijgen vaak lastig is. Flankaanval vind ik ook fijn spelen, omdat je de tegenstander dan vaak onder druk kan zetten. Ik wil graag veel verschillende speltypes spelen, maar ik ben vaak niet zeker of dat me dan wel lukt.”

7. Wat verwacht je van het komende NK?
“Ik verwacht een lastig NK, want er doen veel sterke spelers mee. Wouter Wolff en Jitse zijn dit jaar ook veel sterker geworden, dat maakt het alleen maar lastiger.”

8. Welke tips heb je voor andere jeugdspelers om nog beter te dammen?
“Mijn tips zijn om rustig te denken en nog iets nakijken als je iets slims denkt te hebben. Ik vind het ook belangrijk om zo vroeg mogelijk verschillende dingen uit te proberen, want daar leer je veel van dat heb ik bij veel spelers gemerkt. Ik ben daar eigenlijk heel laat mee begonnen, omdat ik vaak bang was om te verliezen. Ik vind dat achteraf erg jammer.”

9. Heb je nog andere hobby's dan dammen?
“Ik ben makkelijk in beweging te krijgen voor een potje voetbal. Ik heb 3 jaar gevoetbald, maar ik kreeg het te druk met bijvoorbeeld school. Ook waren dam en voetbal wedstrijden op zelfde dagen dat maakte het ook nog lastiger.”

10. Wat weet je eigenlijk over Groningen?
“Ik weet niet veel over Groningen. De voetbalclub FC Groningen komt er van dat is het bijna wel. Ik weet natuurlijk ook wel dat Groningen een damclub heeft "Het Noorden".

Tien vragen aan Wouter Wolff

1. Hoe oud was je toen je begon met dammen? Bij welke club was dat en van wie kreeg je damles?
Vanaf groep 5 deed ik mee met het schooldamtoernooi. Toen was ik 8. In februari 2010 ben ik op tienjarige leeftijd lid geworden van DG Het Noorden, met jeugdleider Danny Staal.”

2. Wat vind je leuk aan dammen?
De schijnbare ondoorgrondelijkheid en de veelheid aan strategische mogelijkheden.”

3. Op welke prestatie ben je het meest trots?
Nederlands Juniorenkampioen 2015.”

4. Welk moment in je damloopbaan zou je het liefst overnieuw doen?
“Overnieuw is geen woord. Het is opnieuw of over. Deze fout heet een contaminatie. Ik had graag eerder willen beginnen met dammen, dan was ik nu misschien nog beter.”

5. Wat is je favoriete combinatie?
“Coup des Contraires.”

6. Wat is je favoriete spelsysteem (bijvoorbeeld klassiek, flankaanval etc.) “Wederzijdse korte-vleugelaanval.”

7. Wat verwacht je van het komende NK?
Dat het een leuk en spannend toernooi wordt!”

8. Welke tips heb je voor andere jeugdspelers om nog beter te dammen?
“Niet zeuren, meer oefenen.”

9. Heb je nog andere hobby's dan dammen?
“Ja, ik speel o.a. nog gitaar.”

10. Wat weet je eigenlijk over Groningen?
(Het antwoord van Wouter is om redactionele redenen ingekort.)
De geschiedenis van Groningen begint in 300 voor Christus. Al rond dit tijdstip wordt de uitloper van de Hondsrug waar Groningen op ligt, bewoond. In 1040 wordt Groningen de meest Noordelijke post van het bisdom Utrecht en daarmee van kerkelijk en strategisch belang. Het huidige stratenplan van de binnenstad dateert nog uit deze tijd…..

…..Groningen is de ultieme fietsstad en om deze reden in 2002 verkozen tot Beste fietsstad van Nederland. Groningen heeft 145 kilometer fietspad en de Stadjers pakken gemiddeld 1.31 keer per dag de fiets, tegen een landelijk gemiddelde van 0.84 keer per dag…..

……Met al dit moois is het niet zo raar dat uit onderzoek is gebleken dat de Groningers het gelukkigst zijn met hun woonplaats. Groningen is een nuchtere, relaxte stad: nergens heerst een groter gevoel van veiligheid dan in de stad Groningen.”

Toegevoegd op: 22-06-2015 21:28 door DG Het Noorden

13-07-2015

Aspiranten Algemeen
Kostverloren Kwartier
Jacob van Ruysdaelstraat 73
9718 SC Groningen

Aanvang: 13:00 uur

Wouter Morssink

Organisatie:

 
Copyright 2023 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl