Helden in Groningen

Het is donker in de zaal. Het publiek wacht in spanning af. De tien topsporters ook. Hoe streng zal de trainer-coach vandaag zijn? Wat zijn de persoonlijke ontwikkelpunten?

Hij begint. Eerst rustig, bijna voorzichtig. Dan komt hij op stoom. Wat een fantastische matches zijn er gespeeld voorafgaand aan dit NK! Elke sporter wordt in het zonnetje gezet. De een is een kei in combineren. De ander in positiespel. En stuk voor stuk hebben ze liefde en passie voor het spel. Waardoor ze de discipline kunnen opbrengen om 20 uren per week naast hun school te besteden aan hun sport. En zich in de zomervakantie een week vrijwillig opsluiten voor een toernooi. Wie zijn deze helden?

Het zijn de geplaatste aspiranten in de leeftijd van 14 tot 16 jaar voor het NK Dammen. Zij zijn de beste van de voorrondes die er zijn gespeeld. Damgenootschap Het Noorden, een van de oudste damclubs van Nederland met een geschiedenis van meer dan 100 jaar, verzorgt de organisatie. In Groningen vond op 13 juli 2015 de aftrap plaats. Met een prachtige presentatie per deelnemer door Alex Mathijsen van de KNDB.

Volgens Alex is dammen topsport, wetenschap en kunst. Interessant is dat er steeds weer een nieuwe laag is te vinden als je goed kijkt. Je bent dus nooit uitgeleerd. Aan de andere kant is het instapniveau voor dammen laag. Zelfs kinderen die nog niet kunnen lezen of schrijven kunnen vaak al wel dammen!

Weer terug naar de zaal. Op een groot scherm zijn de liveborden te zien. Wereldwijd kijken er soms duizenden mensen mee. De eerste uitslag is binnen. Nick Waterink heeft gewonnen. Bij een aantal partijen is het spannend wie er gaat winnen. De Europees kampioen volwassenen Roel Boomstra is er ook. Hij ziet dingen die de meesten niet zien. Ouders van sommige aspiranten worden geduldig bijgepraat over de verrichtingen van hun kinderen. In de kantine kun je broodjes, drinken en ijs kopen voor vooroorlogse prijzen.

Na de wedstrijden wordt er samen geanalyseerd. Was die zet nou echt de beste? Wat heb je gemist? Hoe moet het de volgende keer? En aan het eind van de dag krijgt iedereen eten. Dat is Groningse gastvrijheid.

Jan Willem Wolff

Toegevoegd op: 14-07-2015 15:00 door DG Het Noorden

13-07-2015

Aspiranten Algemeen
Kostverloren Kwartier
Jacob van Ruysdaelstraat 73
9718 SC Groningen

Aanvang: 13:00 uur

Marco de Leeuw

Organisatie:

 
Copyright 2023 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl