Het toernooi was geslaagd… (beschouwingen vanaf de zijlijn)

Nu ik zo’n 7 jaar vanaf de zijlijn met soms hier en daar wat meer betrokkenheid meedraai, heb ik al aardig wat damtoernooien in binnen—en buitenland bezocht. Daaronder de jaarlijks terugkerende persoonlijke kampioenschappen. Eerst die op provinciaal en vervolgens die op landelijk niveau.

Door Eva Houtjes

Die nieuwkomer
De eerste keer kijk je wat onwennig om je heen. Iedereen lijkt elkaar te kennen, ouders en jeugdspelers gaan zeer amicaal met elkaar om en als nieuwkomer lijk je daar in eerste instantie nogal buiten te vallen. Maar als dan blijkt dat jouw kind tegen hun kind moet spelen knopen ze al snel een praatje aan met ‘de nieuwkomer’. Want, zo blijkt al snel, de wereld van de talentvolle dammertjes is klein genoeg dat nieuwkomers niet alleen opvallen, maar ook meteen ‘op waarde geschat’ worden.

En voor je het weet ben je opgenomen in de groep ‘ouders van’.

Presteren ‘naar verwachting’
Al snel ga je mee in dat proces, of je nu wilt of niet. Je maakt inschattingen over het aantal punten dat je kind kan halen, op basis van de tegenstanders die hij of zij aan het bord krijgt. Maar het blijken altijd ‘papieren voorspellingen’ want een damschijf kan soms vreemd rollen, er wordt veelvuldig geblunderd (zeker bij de welpen) en bij het damspel kan één foute zet soms ineens de kansen volledig doen keren. Bij de welpen willen de tranen dan nog wel eens rijkelijk vloeien en heel soms bij de pupillen ook nog wel eens. Maar kleintjes worden groot en de frustratie over het plotselinge verlies wordt daarmee ook anders geuit. Maar pijn doet het wel, omdat je nu eenmaal anders had gehoopt of verwacht. Je traint er immers ook hard voor? Maar ook dat hoort bij (top)sport. Presteren naar verwachting betekent soms een podiumplek en soms minder punten, maar leerzame partijen met genoeg verbeterpunten.

Wanneer is een toernooi geslaagd?
Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, want het is helemaal afhankelijk van wie je het vraagt. De prestatiegerichte topdammer zal het toernooi geslaagd vinden als hij met het gewenste resultaat thuis komt, een top tien notering, of een ticket voor een groter toernooi. De dammer die meer droomt van het succes, maar steeds naast de prijzen grijpt, zal het toernooi wellicht geslaagd vinden, als hij fijne partijen heeft gespeeld, als de sfeer goed was, het eten lekker en als de nevenactiviteit veel plezier en saamhorigheid opleverde. De organisatie zal het toernooi geslaagd vinden, als alles loopt zoals gepland, als de spelers het naar hun zin hebben, als er gezonde vechtlust op het bord wordt vertoond, als er geen onvertogen woorden vallen en als er zo af en toe ook wat publiek in de speelzaal komt om te laten zien dat het toernooi gevolgd wordt. En dan niet alleen thuis achter de computer via de live games!

Het NK aspiranten is geslaagd!
Als moeder van een NK finalist en bestuurder van de KNDB kan ik gerust zeggen dat het NK aspiranten in Groningen zeer geslaagd is! De spanning was er op de borden, er zijn fraaie partijen gespeeld, er zijn verrassende uitslagen geweest die mooie krantenkoppen kunnen opleveren, er is fantastisch goed voor de spelers, coaches en ouders gezorgd met de bekende Groningse gastvrijheid! Kijk naar de foto’s en je ziet dat de spelers het naar hun zin hebben gehad. De prestatiegerichte spelers vanwege hun ticket voor het EK/WK, of de andere spelers vanwege hun persoonlijke toernooidoelen. Er zijn vriendschappen verstevigd, wederzijds respect is verder gegroeid en het was gezellig, getuige ook het feit dat een zekere in Groningen studerende topdammer niet bij de damlocatie weg te slaan was en alleen nog thuis sliep.

Nu alleen nog hopen dat het enthousiasme van deze dammers uitstraalt op de regio en dat deze bloeiende jeugdclub verder mag groeien en nog meer talenten en andere damliefhebbers mag voortbrengen. De toernooiwebsite is in ieder geval een mooi visitekaartje dat nog jaren beschikbaar blijft ter promotie van het dammen in Groningen.

DG Het Noorden: dank voor een week lang gastvrijheid. Het was goed en graag voor herhaling vatbaar!

Toegevoegd op: 18-07-2015 11:21 door DG Het Noorden

13-07-2015

Aspiranten Algemeen
Kostverloren Kwartier
Jacob van Ruysdaelstraat 73
9718 SC Groningen

Aanvang: 13:00 uur

Vincent Houtjes

Organisatie:

 
Copyright 2023 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl