Emre Hageman slaat zn slag

Den Haag Er is nog niets beslist op het NK dammen voor pupillen. Na de zevende en voorlaatste ronde in Ontmoetingscentrum Morgenstond ontdeden beide koplopers Machiel Weistra en Simon Harmsma zich in de persoon van Nicole de Vries en Wouter Sosef van belangrijke concurrenten.

D grote verrassing van dit toernooi is echter Emre Hageman, het nieuwste groeibriljantje uit de damschool van DC Den Haag. De piepjonge Scheveninger (10) is vooral het laatste jaar als een komeet omhoog geschoten. Zo werd hij in de clubcompetitie met 12 uit 9 topscorer van het tweede tiental van zijn vereniging en wist hij zich vorig jaar als debutant probleemloos te kwalificeren voor het NK pupillen. Daarop begon hij met een nederlaag die echter werd gevolgd door vier overwinningen - onder meer tegen clubgenoot en titelverdediger Berke Yigitturk - en twee remises. Emre Hageman is daardoor sensationeel opgerukt naar een ongedeelde derde plaats. Gisteren maakte hij veel indruk tegen subtopper Jan Kornilov, die op klaarlichte dag een schijf dreigde te verliezen. Met spectaculair slaggeweld werd de Brabander van het bord geblazen. Simon Harmsma en Wouter Sosef brachten verschillende speltypes op het bord. Juist toen er niets meer aan de hand leek tastte de in slaap gesuste Hoogevener mis. Hij verloor pardoes een schijf en gaf meteen op. Nicole de Vries speelde tegen de andere koploper, Machiel Weistra, voluit voor haar laatste kans. Het bord stond in vuur en vlam toen de dochter van de Drentse ereklasser Jan-Ekke de Vries schijnbaar in nood verkeerde. Met een fraaie combinatieve wending kwam ze niet alleen uit de problemen maar had ze zich ook een riant uitzicht op de overwinning kunnen verschaffen. Ze miste echter die kans en liet zich in het vervolg alsnog de kaas van het brood eten.

Berke Yigitturk heeft na zijn valse start nog een kleine kans op een plaats op het erepodium. Hij drukte Akosh Kardos van het bord en is inmiddels opgerukt van de laatste naar de vierde plaats. De slotronde belooft wat met de partijen Weistra-Yigitturk en Hageman-Harmsma op het programma.

Tom Rinner forceerde in het late middenspel schijfwinst tegen Nol Neve en rukte op naar de subtop. Dat deed ook Roland Kreeft die een schijf cadeau kreeg van Gkhan Bagci. De net tienjarige pupil uit Ruinen - de jongste speler van allemaal - profiteerde al snel van een foutzet van Ivar Smijers die even later een verrassend dammetje miste. Stef Schep had met een slimme tactische manoeuvre succes tegen Alijn Kuijer al had hij de partij wel al veel eerder kunnen beslissen. Matthijs Jonkman profiteerde van een verkeerd spelplan van Yaroslav Gilevych..

Sneldammen

Als nevenactiviteit stond een sneldamtoernooi in de buitenlucht op programma. Bij de meisjes ging de eerste prijs naar Darja Koulen, gevolgd door Jasmijn Scholtens en Luna Eever. Berke Yigitturk troefde alle jongens af. Akosh Kardos en Wouter Sosef eindigden als tweede en derde.

Ook gisteren snorde er weer een tv-camera in de speelzaal. De opnamen werden dit keer gemaakt door Haagse Dingen. Het programma kan binnen enkele dagen worden bekeken op de website www.haagsedingen.nl

Uitslagen zevende ronde: 

Nicole de Vries (Hoogeveen)-Machiel Weistra (Heteren) 0-2 

Wouter Sosef (Hoogeveen)-Simon Harmsma (Culemborg) 0-2

Jan Kornilov (Geldrop)-Emre Hageman (Den Haag) 0-2

Berke Yigitturk (Den Haag)- Akosh Kardos (Wageningen) 2-0

Tom Rinner (Doetinchem)-Nol Neve (Haarlem) 2-0

Gkhan Bagci (Den Haag)-Roland Kreeft (Ruinen) 0-2

Ivar Smijers (Wageningen)-

Renco Oostindjer (Hoogeveen) 0-2

Yaroslav Gilevych (Veldhoven)-Matthijs Jonkman (Hoogeveen) 0-2

Alijn Kuijer (Culemborg)- Stef Schep (Hoogeveen) 0-2

De stand bovenin: 1. Weistra en Harmsma 11, 3. Hageman 10, 4. Yigitturk 9, 5 t/m 9.

Kornilov, Sosef, De Vries, Rinner en Kreeft 8.

Toegevoegd op: 06-05-2016 18:33 door Stichting The Hague Open

02-05-2016

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 13:00 uur

Wouter Sosef

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl