Emre Hageman verrassend damkoning

Sensationele ontknoping NK voor pupillen

Den Haag – Eigenlijk komt hij nog maar net kijken. Emre Hageman is pas tien jaar maar heeft een groot zelfvertrouwen, een uitstekende wedstrijdmentaliteit en bovenal veel talent. Anderhalf jaar geleden was hij als dammer hooguit in Haagse contreien enigszins bekend. Sinds zaterdag kent de (dam)wereld hem als de nieuwe Nederlandse kampioen bij de pupillen.

'Wat goed is komt snel''. Okee, het tienjarige Haagse jochie veroverde vorig jaar al 'uit het niets' brons op het NK welpen en mocht op EK en WK ervaring opdoen. En samen met zijn clubgenoot Gökhan Bagci domineerde hij in zijn halve finalegroep waarin plaatsing voor dit kampioenschap op het spel stond. Maar niemand die had  durven voorspellen dat Emre Hagenman zijn andere clubgenoot, titelverdediger Berke Yigitturk, in Ontmoetingscentrum Morgenstond/het Buurthuis van de Toekomst na acht rondjes Zwitsers als de nummer één zou weten af te troeven. Hij zelf ook niet trouwens.

In de eerste ronde verloor hij nog – na een van de beste partijen van dit NK – van achteraf zijn naaste rivaal Machiel Weistra. Na zijn winst op de regerend kampioen kreeg hij echter vleugels en kwam alleen tegen Hoogevener Matthijs Jonkman – ernstig – in de problemen. In de voorlaatste ronde stal hij de show met de spectaculaire wijze waarop hij Jan Kornilov te grazen nam (daarvoor kreeg hij de combinatieprijs) en durfde hij heel voorzichtig over de titel te dromen. Dan moest hij wel de een punt hoger geklasseerde Simon Harmsma verslaan en hopen dat Machiel Weistra in elk geval niet van Berke Yigitturk zou winnen. Wel, de kleine kampioen speelde voor het eerst van zijn leven een Roozenburg-aanval zo goed tegen dat het zoveelste talent uit de Culemborgse damschool van Henk Stoop de draad kwijt raakte, een schijf moest inleveren en gedesillusioneerd opgaf. Intussen was allang duidelijk dat Machiel Weistra alleen nog maar mocht hopen op remise. Die uitslag kwam uiteindelijk na bijna vijf uur spelen op het bord waardoor de titelverdediger het kampioenschap voor zijn clubgenoot veilig stelde. Weistra kwam weliswaar in punten gelijk met Hageman maar had zegge en schrijve twee weerstandspunten minder.

De dertienjarige speler van WSDV/Heteren baalde behoorlijk want hij dit NK in z´n totaliteit het beste spel laten zien en twee kostbare punten laten liggen. Hij heeft zich, evenals de met veel lef en creativiteit dammende Simon Harmsma, wel geplaatst voor zowel het EK (begin augustus in Wit-Rusland) als het WK, dat in het najaar in Izmir (Turkije) wordt verspeeld.

Jeroen Kos weet niet zo snel wat de zwakke punten van Emre Hageman ('Die heb ik niet') zijn. "Ik weet wel dat hij een enorm talent is, die heel serieus bezig is en heel geconcentreerd damt. Je ziet 'm per partij beter worden. Hij is gretig, leergierig en verslindt elke damboek dat hij onder ogen krijgt”, aldus de jeugdleider van DC Den Haag en docent van de Haagse damschool.

De leerling van groep 7 van de Willem de Zwijgerschool is een 'ontdekking' van Haagse dampropagandist Jaap van Hal en krijgt vooral les van bondsjeugdtrainer Alex Mathijsen. Volgens insiders behaalde Emre Hageman op een test op de centrale training voor pupillen (CPT) zelfs de hoogste score ooit.

De vierde plaats was voor Nicole de Vries, ´het meisje met het leeuwenhart´. De nummer twee van vorig jaar was betrokken bij een groot aantal spektakelstukken maar het zat niet altijd mee. Tegen Tom Rinner liet ze bewust spetterend slaggeweld toe dat de wisselvallige Doetinchemmer een veel te dure dam opleverde waar de Drentse gymnasiaste wel raad mee wist. Wouter Sosef demonstreerde tegen clubgenoot Roland Kreeft een goed begrip over het klassiekje dat op het bord kwam en klasseerde zich als vijfde.

Het was niet het toernooi van Akosh Kardos maar de Gelderse kampioen hield het wel droog tegen Jan Kornilov. Renco Oostindjer kreeg laat beslissend beet tegen Gökhan Bagci. De vermoeidheid sloeg toe en eiste af en toe z'n tol. Stef Schep leed al snel eenvoudig tegen Matthijs Jonkman materiaalverlies. Hekkensluiter Yaroslav Gilevych leek hard op weg naar zijn eerste overwinning maar liet Ivar Smijers nog met remise ontsnappen. Noël Neve en Alijn Kuijer deelden op de valreep de punten na een rustig partijtje, hoogst ongebruikelijk op dit NK waar 'de jonge honden' op het dambord er vrijwel elke partij ongecompliceerd voluit ingingen. De nationale talentcoach Rik Keurentjes: "Ík ben erg tevreden zowel over het toernooi als over het hoge niveau. Ik heb nog meer dan vorig jaar veel principiële, harde strijd gezien, ook van de nieuwe lichting, die liet zien moeiteloos mee te kunnen".

Bondsbestuurder Cees de Leeuw complimenteerde de organiserende stichting The Hague Open met 'dit fantastische toernooi'. Het is bepaald niet uitgesloten dat dit NK volgend jaar opnieuw in Den Haag wegens succes wordt geprolongeerd. Hij zette tevens trainsters Ester van Muijen en Heike Verheul in het zonnetje die zo'n anderhalf jaar geleden dat centrale meisjestraining (CMT) nieuw leven hebben ingeblazen. Daardoor is op dit NK het aantal meisjes aspiranten meer dan verdubbeld in vergelijking met 2015.

Bondscoach Rob Clerc reikte de prijzen uit. De vijfvoudige vice-wereldkampioen, tevens acht keer nationaal titelhouder, toonde zich aangenaam verrast door 'het ongelofelijk hoge niveau van deze toekomst van de damsport'. Hij vroeg extra applaus voor (bonds)trainer Alex Mathijsen die al jarenlang voor de jeugd op de achtergrond heel veel heel goed werk doet en al vele kampioen heeft afgeleverd.

Uitslagen achtste en laatste ronde: 

Machiel Weistra (Heteren)-Berke Yigitturk (Den Haag) 1-1

Emre Hageman (Den Haag)-Simon Harmsma (Culemborg) 2-0

Akosh Kardos (Wageningen)-Jan Kornilov (Geldrop) 1-1

Nicole de Vries (Hoogeveen)-Tom Rinner (Doetinchem) 2-0

Roland Kreeft (Ruinen)-Wouter Sosef (Hoogeveen) 0-2

Stef Schep (Hoogeveen)-Matthijs Jonkman (Hoogeveen) 0-2

Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Gökhan Bagci (Den Haag) 2-0

Yaroslav Gilevych (Veldhoven)-Ivar Smijers (Wageningen) 1-1

Noël Neve (Haarlem)-Alijn Kuijer (Culemborg) 1-1

De eindstand: 

1. Emre Hageman 12 (74)

2. Machiel Weistra 12 (72)

3. Simon Harmsma 11

4. Nicole de Vries 10 (72)

5. Wouter Sosef 10 (71)

6. Berke Yigitturk 10 (62)

7. Jan Kornilov 9

8. Akosh Kardos 8 (74)

9. Roland Kreeft 8 (65)

10. Tom Rinner 8 (61)

11. Matthijs Jonkman 8 (60)

12. Renco Oostindjer 8 (49)

13. Ivar Smijers 6 (62)

14. Stef Schep 6 (61)

15. Gökhan Bagci 6 (51)

16. Noël Neve 5 (62)

17. Alijn Kuijer 5

18. Yaroslav Gilevych 2.

Toegevoegd op: 08-05-2016 15:50 door Stichting The Hague Open

02-05-2016

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 13:00 uur

Stef Schep

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl