NK dammen aspiranten gestart

KATWIJK – De Nederlandse Kampioenschappen dammen voor jeugd tot 16 jaar is maandag van start gegaan. De jongeren spelen in het complex van VV Katwijk. Tien jongens spelen om de titel. Drie jongens wisten hun eerste partij te winnen, onder wie Marco de Leeuw uit Rijnsburg. Twee andere partijen liepen remise. Het NK duurt nog tot en met zaterdag.

Terwijl de meeste jongeren genieten van hun mentale rust tijdens de schoolvakantie, zitten in de kustplaats Katwijk 14 jongeren onder de 20 jaar diep nadenkend gebogen over een dambord. Tien jongens tot 16 en 4 meisjes tot 19 spelen de Nederlandse Kampioenschappen dammen in hun leeftijdscategorie. Naast de titel en eeuwige roem, wordt ook gespeeld voor startplekken op de Europese en Wereldkampioenschappen. De meisjes starten woensdag en spelen totaal 6 partijen. De jongens begonnen maandag al en spelen totaal 9 ronden.

Verslag eerste ronde
Vincent Houtjes (Heerde) koos voor een zeer gewaagde partij opzet. Hij leek een schijf te gaan verliezen maar Tom Molenaar (Brummen) profiteerde hier niet optimaal van. Toen de spanningen grotendeels verdwenen waren, haalde Vincent een geniepige combinatie uit en won daarmee een schijf. Dit voordeel gaf hij niet meer uit handen en hij sloot de partij stijlvol af met een mooi offer, waarbij hij Tom’s schijven vast zette. Tom kon alleen nog schijven geven en gaf op.

De uit Gelderland afkomstige Machiel Weistra (Heteren) en Simon Harmsma (Culemborg) mochten de eerste ronde tegen elkaar. Beide spelers kozen voor een rustige partijopzet. Machiel kreeg een iets betere positie en tempovoordeel. Op het moment dat Machiel goed kwam te staan, bleef Simon (de jongste deelnemer dit NK) zich taai verdedigen. Met een goed getimed offer wist hij knap de remise binnen te halen.

Plaatselijke favoriet Marco de Leeuw (Rijnsburg) kwam sterk uit de opening. Rudi van Velzen (Haarlem) wist met effectief spel dit voordeel te neutraliseren. Marco’s centrum leek wat statisch te zijn, maar Rudi wist hiervan niet optimaal te profiteren. In een iets betere stand speelde Marco op een grappige combinatie die door Rudi niet werd gezien en die de partij meteen besliste in winst voor Marco.

Berke Yigitturk (Den Haag) had vanaf de eerste zet al aanvallende intenties en René Emmaneel (Heerhugowaard) ging hier gretig op in en met actief spel volgde er een boeiend duel. Toen de aanval van het bord was leek remise het meest logische resultaat. Maar in het eindspel overzag (de moe gestreden?) René een vrij eenvoudig trucje, waarmee Berke de winst wist binnen te halen.

De langste partij van de dag ging tussen Jorne Huiting (Doetinchem) en Tristan van der Velde (Putten), waarbij Jorne in het middenspel koos voor centrumaanval. Naarmate de tijd vorderde werd deze aanval steeds sterker. Het leek alsof Jorne de partij direct kon uitmaken maar de computeranalyse achteraf vond toch een kleine remisekans. Vreemd genoeg koos Jorne niet voor deze voortzetting, hetgeen Tristan in de gelegenheid stelde een fraaie geforceerde combinatie met damgeven uit te halen. Jorne hoopte de partij toch nog met voordeel (plusremise) af te sluiten echter door een onnauwkeurigheidje van Jorne bleef ook die kans onbenut. Het eindigde in een normale puntendeling.

    

Rondeverslag door Steven den Hollander

Toegevoegd op: 12-07-2016 10:28 door Damclub Rijnsburg

11-07-2016

Aspiranten Algemeen
Sportpark VV Katwijk
De Krom 57
2221 KK Katwijk aan Zee

Aanvang: 12:00 uur

René Emmaneel

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2023 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl