Gemiste kansen, grote risico´s en pijnlijke verliezen

Naarmate een toernooi verder vordert neemt de vermoeidheid toe. Ook weet deze leeftijdscategorie prima psychologische oorlogsvoering toe te passen. En dat de scheidingslijn tussen winnen, remise en verlies soms in een fractie van een seconde overschreden kan worden, werd ook nu weer pijnlijk duidelijk voor een aantal spelers. Hier het verslag van ronde 7 en 8 door Steven den Hollander.

Tom Molenaar maakte een kleine fout in de opening. Machiel Weistra profiteerde hiervan en bezorgde Tom wat randschijven. Machiel kon van deze randschijven profiteren en zette er een sterk centrum tegenover. Tom kon weinig uitrichten tegen dit sterke blok en hij verloor geforceerd een schijf. Machiel rondde de partij af met een spetterende combinatie.

Bij de partij van Tristan van der Velde tegen René Emmaneel leek Tristan de beste papieren te hebben. Hij zette druk op de lange vleugel van René en dit legde Tristan geen windeieren. Helaas voor Tristan sloeg hij in een zeer voordelige stand verkeerd, waarna René keihard counterde. Hij kwam terug en wist de remisegrenzen te bereiken. Op het einde maakte Tristan echter een kapitale fout, waarna de winst onverwachts alsnog naar René ging.

Simon Harmsma zag dat de schijvenverdeling van tegenstander Rudi van Velzen niet optimaal was. Simon bood Rudi de kans tot een opsluiting van de korte vleugel. Hiermee zou Rudi terug kunnen komen, want na een verkeerde ruil van Simon kon hij een combinatie nemen waarbij beide spelers op dam zouden komen. Rudi nam die opsluiting echter niet en kwam meer in het nauw te staan. Simon besliste de partij met een meerslagcombinatie.

De snelste partij van het toernooi kwam op naam van Marco de Leeuw en Vincent Houtjes. Hierbij koos Vincent voor een zeer agressieve centrumaanval. Marco speelde hier behendig om heen en bracht er een paar dreigingen in. Vincent dacht te complex en overzag de eenvoudigste combinatie, wat voor hem schijfverlies betekende. Vincent probeerde nog van alles, maar nadat Marco een web van combinaties in de stand weefde, gaf hij de strijd op.

De kraker van deze ronde was de partij tussen Berke en Jorne. Helaas werd het niet zo’ n spectaculair duel als iedereen vooraf had verwacht. Beide spelers ruilden een paar keer, wat resulteerde in een open stand. Na de tweede opbouwfase leek Berke iets beter te staan, maar beide spelers besloten geen risico’s meer te nemen en kwamen een gelijkwaardige remise overeen. 


Ronde 8
Het meest uit het oog sprong de partij tussen Berke en Machiel. Dit waren de nummer één en drie van het klassement. Beide spelers kwamen in een voorbereide Kellerpartij. Dit resulteerde in een aanval voor Berke. Machiel zag hier tijdig de problemen van en ruilde deze aanval eraf. Beide spelers bleven elkaar testen, maar er werden geen grote fouten gemaakt, wat resulteerde in remise. Tom Molenaar had deze wedstrijd maar één doel: winnen. Hij speelde een ultra agressieve opening, waar René gretig op in ging. René nam op een goed moment een Springerdoorstoot en kwam hierdoor erg goed te staan. Tom liep in een klein trucje wat René erin had gebracht en verloor een schijf. Na een ultieme poging om nog te komen tot remise sloeg René onverbiddelijk toe.De 11-jarige Simon Harmsma en zijn opponent Tristan van der Velde begonnen vermoeid aan de partij. Beide spelers besloten daarom snel tot remise, nadat de verplichte 40 zetten waren gedaan. Toch hadden zij een leuke middag, omdat ze hierna samen met de vader van Tristan naar het strand zijn gegaan. Vincent Houtjes koos deze keer voor een veiligere partijopzet. Er leek nog niet veel aan de hand, tot Rudi Vincent in een opsluiting kon nemen. Opgesloten worden is echter een specialiteit van Vincent en hij bracht er een aantal geniepige combinaties in. Rudi overzag er hiervan één waarna Vincent handig naar dam combineerde. Deze dam kon in veiligheid worden gebracht. Snel daarna zag Rudi in dat doorspelen geen zin meer had. Marco de Leeuw deed er alles aan in zijn partij tegen Jorne Huiting de koppositie over te nemen van Berke. Jorne was echter ook van plan om een eindsprint in te zetten en gaf gas terug. In een laat klassiekje had Marco de betere papieren, maar Jorne kwam sterk terug. Remise leek het meest logische resultaat, maar een black-out van Marco bracht de punten onverwachts nog naar Jorne.
   

Toegevoegd op: 16-07-2016 13:39 door Damclub Rijnsburg

11-07-2016

Aspiranten Algemeen
Sportpark VV Katwijk
De Krom 57
2221 KK Katwijk aan Zee

Aanvang: 12:00 uur

Jorne Huiting

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2023 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl