Van Rio naar medaillekansen in Pinsk

Terwijl de ogen van de hele sportwereld op Rio gericht zijn in verband met de Olympische Spelen 2016, kijken wij naar onze jeugddammers in Pinsk, waar we ook dit jaar weer goede podiumkansen hebben.

Junioren
Met nog twee ronden te gaan is er nog volop kans op verschillende podiumplaatsen voor onze Nederlandse dammers. Bij de Junioren is Martijn van IJzendoorn met zijn laatste EJK bezig. Hij zal zijn internationale jeugdavontuur natuurlijk graag met goud afsluiten. Het zijn Jitse Slump en de Poolse Karol Cichocki die de beste papieren lijken te hebben om hem er nog van af te houden. Wouter Wolf kijkt tegen drie punten achterstand aan en gaat met een vierde plaats aan kop van het peloton van acht spelers.

Aspiranten
Bij de aspiranten zijn de verschillen minder groot. Marco de Leeuw wist in de dubbele ronde van vrijdag wederom drie punten te pakken en schaarde zich daarmee bij de eerste acht, met een +2 score. Kan hij deze vorm vasthouden en zijn prestatie op het WK 2013 (4e plaats) evenaren of misschien zelfs verbeteren? Berke en René kijken met een 50% score tegen 3 punten achterstand aan. René had misschien meer gehoopt, maar zal toch volop genieten van zijn debuut op een internationaal titeltoernooi. Berke, die nog pupil is, krijgt de komende jaren nog volop kansen.

Pupillen
Veel buitenlandse spelers zullen bij de pupillen de grootste Nederlandse verrassing ervaren. Twee spelers, die in sneltreinvaart in de Nederlandse titeltoernooien kwamen, zagen en zich voor het EK plaatsten zijn Simon Harmsma en Emre Hageman. Beide jonge pupillen, nog zonder FMJD rating, spelen een bijzonder sterk toernooi en hebben met hun resp. +3 en +2 score en 4e en 5e plaats nog goede kansen op het podium. Maar ook laatstejaars pupil Machiel Weistra speelt een prachtig toernooi. Hij heeft, net als Emre, negen punten en staat momenteel op de 7e plaats. De Rus Nikita Volkov gaat met +5 stevig aan de leiding. Het lijkt voor onze landgenoten dan ook vooral nog te gaan om het zilver en brons. Maar wie weet, Volkov verloor gister voor het eerst een partij, dus degene met de beste conditie heeft zeker nog kansen.

De beste spelers van Europa
Alle overige spelers en speelsters hebben een score van rond de 50%. Dat houdt op zo’n toernooi in dat je goed meedoet in de ‘middenmoot’. Dat klinkt misschien wat oneerbiedig, maar het betekent feitelijk dat je tot de 30 beste dammers / damsters van Europa behoort in je leeftijdscategorie! Dat is sowieso iets om bijzonder trots op te zijn. Een enkeling, met een +1 score heeft wellicht nog zicht op een top 10 klassering en zal daar zeker nog zijn/haar uiterste best voor doen.

Een week van teamgeest en vriendschap
Voor een groot aantal jeugdspelers is dit EK het eerste internationale titeltoernooi op buitenlands grondgebied. Dat vraagt om de nodige aanpassing. Daarnaast komen ze ineens onbekende spelers tegen met een andere speelstijl en een andere taal. Dat is ook flink wennen, zeker als je binnen Nederland de meeste leeftijdsgenootjes wel kent. En dan kan het ook maar zo zijn dat je ineens niet meer maar zo alles wint, maar dat je ook verliest! Het EJK is daarmee feitelijk voor iedere deelnemer een prachtige ervaring en een goede oefening op veerkracht en conditie. Maar vooral is het een week van teamgeest en vriendschap van jongeren met passie voor het dammen. De sport van strategisch denken en plannen, analyseren op basis van abstracte situaties, creatieve oplossingen bedenken in ogenschijnlijk uitzichtloze situaties en enorme uitdagingen op het gebied van voorstellingsvermogen en rekenkracht. Toegegeven, op dit niveau is het topsport, hetgeen niet voor iedereen is weggelegd. Maar zeg nou zelf, op ieder ander niveau is het toch ook gewoon een leuke sport en een prachtig spel om te spelen?

 

Foto's: Facebookpagina Dick van IJzendoorn
  Individuele scores per speler tm ronde 7

Toegevoegd op: 06-08-2016 10:16 door Team KNDB

01-08-2016

AL Algemeen


Pinsk (Wit Rusland)

Aanvang: 13:30 uur

Melvin Koullen

Organisatie:

 
Copyright 2023 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl