Eerste ronden Nederlands Kampioenschap aspiranten 2017

Maandag 10 juli was het dan eindelijk zo ver, het Nederlands kampioenschap zou beginnen van de aspiranten. De een gaat erheen met de hoogste verwachtingen, de ander voor een leuke ervaring. Toch zal iedereen een spanning hebben gevoeld, spanning die je alleen tijdens een écht NK voelt!

Hoewel het voor dammers fijn is om te dammen als de temperatuur buiten -10 graden is, is dat ook zo als het +35 is. De meeste niet-dammers zullen het eerste wel begrijpen, maar om hartje zomer te gaan dammen? Toch valt de hitte mee deze week, en kan menig dammer en niet-dammer spreken over ‘geschikt damweer’. Ook aan de speellocatie zal het niet liggen. Gebouw ‘de Heerd’, wat nog maar een paar jaar oud is, is een mooie locatie om een NK te organiseren. Toeschouwers kunnen kijken in de ruime speelzaal, maar ook buiten de speelzaal is er genoeg ruimte om met elkaar bij te praten.

Ronde 1 is altijd een spannende ronde. Eigenlijk wil niemand dan verliezen en vallen er vaak wat meer remises dan in andere ronden. Simon Harmsma mocht met wit spelen tegen Wouter Sosef. Qua rating staan ze ongeveer gelijk. Maar nou zegt dat niet direct het meest bij jeugddammers. In een rustige opening pakte wit het centrum Door een paar slimme ruiltjes wist Wouter weer mee te doen in het centrum en het werd een klassieke stand. Klassiek ziet er op het oog niet direct heel spannend uit, maar elke zet moet heel nauwkeurig gespeeld worden. Een winnende en verliezende zet zitten heel dicht bij elkaar. Toch konden de spelers niet voorkomen dat het remise werd. Altijd fijn als je in ronde 1 van de 0 af bent.

Tom Rinner had direct een zware loting op papier. Hij mocht tegen niemand minder dan Jorne Huiting. Jorne is met 1107 rating net de nummer 2, maar doet zeker mee voor de titel. Jorne ging al snel de aanval in, wat eerst een flankaanval was, werd al snel een centrumaanval. Het werd een hele spannende partij. Tom hield knap stand, en wilde doorbreken naar dam. Hij had alleen niet gezien dat Jorne zijn dam direct weer kon afpakken. Jorne wint!

Ákosh Kardos mocht met wit tegen Rudi van Velzen. Ook Ákosh koos al snel voor een aanval. Rudi dacht van, dit kan ik ook en nam ook een flankaanval. Beide aanvallen hielden niet heel lang stand. Die van Rudi werd er snel afgeruild. Ákosh had een 3 om 4 over het hoofd gezien, en Rudi kwam een schijf voor. Rudi ging vast voor de winst, maar mistte zelf ook een combinatie. Ákosh zorgde hiervoor dat zijn schijf achter weer werd hersteld. In een 6 om 6 werd het nog even spannend, maar het werd remise.

Machiel Weistra mocht tegen de enige dame in het gezelschap. Darja Koullen heeft bij de meisjes al heel wat gepresteerd en gaat het nu bij de heren ook proberen. Aan Machiel had ze direct een goede tegenstander. Met nauwkeurig spel kon Machiel een sterk centrum opbouwen en een randschijf oplossen. Dit zag er goed uit, maar Darja ging koelbloedig door en wist te voorkomen dat de het sterke centrum van haar tegenstander niet meer te houden was. Een spannende partij die geen winnaar kende!

Emre Hageman die ook al veel gepresteerd heeft bij de jeugd, mocht tegen Berke Yiğittürk. Berke is de titelverdediger en heeft op papier ook (net aan) de hoogste rating. Berke wilde misschien wel graag direct de eerste partij winnen. Hij koos voor een niet aller daagse opening en probeerde zo zijn tegenstander voor keuzes te zetten. Emre wist de goede zetten te vinden en bleef zo goed in de partij. Emre had zelfs nog groot voordeel kunnen halen als hij een doorbraak had gezien, maar deze werd niet gezien. Hierdoor kwam Berke in het voordeel en moest Emre zijn best doen om remise te halen. Dit lukte, maar doordat zijn tegenstander er meer over hield dan hij kreeg hij een – remise en Berke een + remise. 

    

Door Maikel van den Esker

Toegevoegd op: 12-07-2017 21:55 door Damclub Eye-T Webdesign / OG

10-07-2017

Aspiranten Algemeen
MFA de Heerd / Dorpshuis
Griftstraat 8
8181 VZ HEERDE

Aanvang: 10:00 uur

Darja Koullen

Met dank aan:

KNDB
Dorpshuis Heerde
Jan Nienhuis Stichting
Rabofonds
Slagerij van Guilik
Eye-T Webdesign
Organisatie:

 
Copyright 2023 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl