Verslag derde ronde

Wouter Sosef heeft na zijn nederlaag in ronde 2 een goede nachtrust gehad en mag het uitgerust opnemen tegen Tom Rinner die de eerste dag maar liefst 3 punten heeft bemachtigd.

Na 5 zetten zijn er bij beide heren al 2 schijven van het bord en volgt er een opbouw. In deze opbouw neemt Wouter het initiatief en dwingt een doorbraak af. Tom geeft de strijd niet op, een foutje is snel gemaakt namelijk. Echter laat wouter geen foutjes toe en hij rond het zeer netjes af naar winst.

Simon Harmsma speelt tegen Ákosh Kardos. Een lange partij van maar liefst 90 zetten. Gelukkig is er slechts één ronde deze dag! Een partij waarbij het de gehele partij gelijkwaardig opgaat. Toch weet Simon de partij in zijn voordeel te krijgen. Hij komt tijdelijk een schijf voor te staan in een remise-stand doordat Ákosh een schijf offert om dam te krijgen. Deze schijf verlies krijgt hij snel weer terug wat eindigt in een 3 tegen 3 eindspel waar beide heren een dam hebben. Simon heeft hierbij de middenlijn in bezit, wat een enorm voordeel is. De schijven van Ákosh zijn de middenlijn niet over en kunnen die ook niet oversteken zonder geslagen te worden, terwijl Simon met zijn schijven dammen kan halen. Het eindigt in een remisestand waarbij Simon een +je zou krijgen en Ákosh een -. Dit is op basis van de schijfwaarde, waarbij een dam meer waard is dan een schijf. In geval van een gelijk aantal punten in het uiteindelijke klassement tellen deze + en - mee. Ákosh neemt een risico en doet alles wat hij kan om één van Simon zijn dammen van het veld te halen of zelf een extra dam te behalen. Dit risico in combinatie met zijn tijd die steeds verder tikt, leidde ertoe dat hij niet alles kon doorzien en een fout maakte en dus in plaats van een -remise, de gehele punt verliest. Zonde! Simon wint de partij!

Machiel Weistra tegen Jorne Huiting. Op papier een hoogwaardige en gelijkwaardige partij. Grotendeels van de partij is zeer gelijkwaardig. Na een rustige opbouw neemt Machiel het initiatief door een flankspel op te bouwen. Dit is op zich geen probleem voor Jorne. Het is enkel zeer secuur spel. Machiel kon een combinatie uitvoeren waarbij beide heren een doorbraak leken te hebben. Jorne was daar waarschijnlijk van uit gegaan en vond dit niet dreigend genoeg. Echter met grootmeester-waardig spel heeft Machiel alles berekend en offert meer schijven om Jorne van dam te weerhouden. Wit heeft nu een flinke achterstand in schijven, maar Machiel heeft overal rekening mee gehouden en weet zijn dam dusdanig te benutten dat hij deze achterstand in schijven tot winst kan omzetten. Een dam is niet voor niets meerdere punten waard, maar omdat het grote voordelen heeft! (zie hierboven). Petje af voor Machiel!

Emre Hageman tegen Rudi van Velzen. Na een behouden opbouw neemt Emre de gevreesde volledige hekstelling in tegen Rudi. Dit is een spel waarbij de tegenstander erg gelimiteerd wordt in de zetten die hij kan doen. Een spel waarbij druk word gezet op bepaalde schijven om zodoende een doorbraak of schijf winst te forceren. Dit was ook precies het geval! Emre speelt het spel secuur en dwingt een schijf winst af. Vervolgens limiteerd hij Rudi nog meer in de zetten die hij kan doen. Dusdanig dat Rudi niets anders kan dan opgeven. Dit laat zien dat de hekstelling niet voor niets gevreesd is!

Berke Yigittürk mag het opnemen tegen Darja Koullen. Beiden hebben al een rating waar de gemiddelde dammer u tegen kan zeggen. En deze partij ontlopen ze elkaar weinig. Een complexe wedstrijd waar de stand wisselt van een klassieke opbouw naar een flankspel en zelfs naar een halve hekstelling, al werd deze direct verbroken. Veel ruiltjes later eindigt het in een partij waarbij niets anders dan remise kan worden besloten. Wellicht zijn er kansen gemist in dit complexe spel! 

door Niek Regterschot

Toegevoegd op: 13-07-2017 13:48 door Damclub Eye-T Webdesign / OG

10-07-2017

Aspiranten Algemeen
MFA de Heerd / Dorpshuis
Griftstraat 8
8181 VZ HEERDE

Aanvang: 10:00 uur

Machiel Weistra

Met dank aan:

KNDB
Dorpshuis Heerde
Jan Nienhuis Stichting
Rabofonds
Slagerij van Guilik
Eye-T Webdesign
Organisatie:

 
Copyright 2023 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl