Roland Kreeft maakt favorietenrol waar

Den Haag – Hij beschouwde zichzelf als favoriet en maakte dat volledig waar. Roland Kreeft werd de terechte pupillenkampioen van Nederland. Hij hoort nu in een een illuster rijtje thuis met Martijn van IJzendoorn en Jan Groenendijk als meest aansprekende namen. De net 13-jarige Hoogevener was met zijn vierde deelname al een oude rot in het pupillenvak. Vorig jaar was hij achter Emre Hageman en Simon Harmsma (zij stonden tijdens de slotronde naast het demonstratiebord en assisteerden bij de prijsuitreiking) ‘the best of the rest’; nu maakte hij duidelijk dat alleen hem en niemand anders de titel toekwam. Daar was iedereen in Ontmoetingscentrum Morgenstond het wel over eens. Hij won – vaak in goede stijl – zes partijen. Zijn remises met Tanya-Marie Cnossen en Melvin Koullen hadden eigenlijk ook overwinningen moeten zijn. Gymnasiast Kreeft: ‘Ik heb het hele toernooi drie grote(re) fouten gemaakt. Dat vind ik eerlijk gezegd best weinig’. Hij maakte vaak een onverstoorbare indruk. Geen last van zelf opgelegde druk gehad? ‘Soms een beetje maar niet meer tijdens de partij. Dan ben ik altijd rustig, soms wel eens te rustig, al had ik dit NK wél een goede tijdverdeling’.

Hij ging vijf jaar geleden op dammen omdat hij zo graag eens en keer van zijn opa wilde winnen en ontpopte zich als een van de vele (etalage)producten van de befaamde Hoogeveense damschool onder leiding van Gerard Bruins en de gebroeders Palmans. ‘Na twee maanden werd ik al vijfde op het NK benjamins. Verder ben ik ook twee maal tweede geworden op het NK welpen. Ik miste een keer de titel door in een volkomen gewonnen stand door de klok te gaan’, aldus Roland Kreeft die tot dusverre op EK’s en WK’s nog geen potten kon breken. ’Maar dit jaar mik ik op en plaats bij de top-drie’. Hij heeft nu al een rating van bijna 1000. ‘Dat komt omdat ik in HDC 2 speelde tegen bijna allemaal sterkere tegenstanders’. Het jaar ervoor was hij topscorer van het derde tiental. Dus komend seizoen met HDC 1 in de ereklasse? Realistisch: ‘Dat lijkt me nog te vroeg. Over twee jaar misschien’. En daarna? ‘Mijn ideaal is om grootmeester te worden’.

Ondanks zijn favorietenrol had het in het slotakkoord toch nog zo maar fout kunnen gaan. Stan van der Meer bood prima – klassiek – partij. De local hero uit Monster stond minder maar had de bordjes drastisch kunnen verhangen. Toen hij dit naliet schoof Roland Kreeft de partij met vaste hand naar winst met de titel als bekroning.

Matheo Boxum, die zo lang gelijke tred had gehouden, overspeelde Melvin Koullen in het tweede partijgedeelte maar verzuimde de genadeklap uit te delen. De sterke maar wisselvallig Limburger kreeg daardoor onverwachte een – combinatieve – escape die hem zo waar ook nog een gewonnen eindspel opleverde ook. De negenjarige Emmeloorder was even ontroostbaar maar telde al snel zijn zegeningen. Hij is automatisch al geplaatst voor de finale van volgend jaar, mag meedoen aan EK en WK en kan zich nu concentreren op het prolongeren van de nationale welpentitel. Hij ontpopte zich vorig jaar meteen al als een talentje, zijn twaalfde plaats ten spijt. Vader Alex Boxum: ’Vooraf vonden we een plek bij de eerste vijf al mooi. Dus...’.

Ester van Muijen fungeert in augustus in Warschau als chef d’ équipe van de Oranje-afvaardiging op het jeugd-EK en begeleidt tevens als persoonlijk trainer WSDV-clubgenote Heike Verheul volgende maand op het WK vrouwen in Jakoetsk: ‘Ik ben onder de indruk van het spel van Roland. In ingewikkelde standen toont hij stellingbegrip, zeker ook in zijn partij tegen Gerard Kramer (bekroond met de prijs voor de beste partij). Op dit niveau wordt zelden halfopenklassiek gespeeld. Ook ik vind hem de terechte kampioen maar ik ben ook onder de indruk van het spel van Matheo, zeker ook gezien zijn leeftijd. Hij is ten slotte pas welp’.

Als nummer drie stond Tanya-Marie Cnossen trots op het erepodium, dankzij betere weerstandspunten dan Melvin Koullen, die wel met de prijs voor de mooiste combinatie naar huis ging. Marjory Feyt (5e) en Demi Peters (8e) speelden eveneens een goed toernooi en bliezen bovenin hun partijtje danig mee. Ester van Muijen: ‘Als meisjes-trainster vind ik het erg leuk dat drie van de vier meiden bovenin hebben meegedraaid’.

Lachebekje

Tanya-Marie Cnossen, die ook naar EK en WK mag, mocht niet mopperen dat Marjory Feyt in de slotfase de winst liet liggen anders was het Ochtense lachebekje de winnares van het brons geweest. Demi Peters stond lastig tegen Gerard Kramer die echter per abuis een mooie remisecombinatie nam.

Yuri Derks – héél sterk vooruit gegaan – forceerde keurig schijf- en partijwinst tegen Luca Smit. Daniël Boxum verwees Mila Rijlaarsdam naar de laatste plaats en Wilmer Oostindjer gaf op tegen Wouter Keitz maar had op dat moment nog een remisecombinatie kunnen nemen. Morris Everts en Bart-Jan Kortleven konden allebei wel leven met een punt. Anthony Maidman verloor onderweg een schijf tegen Alexei Ovsyanko en vond het toen wel welletjes.

Bij de prijsuitreiking was er voor alle deelnemers een prijs en een toepasselijk woord. Manuela Flüggen complimenteerde bij de prijsuitreiking de organiserende stichting The Hague Open en reikte een plaquette uit. Personeel en vrijwilligers van Ontmoetingscentrum Morgenstond (‘We waren net één grote familie’) werden in het zonnetje gezet voor hun ‘prettige en professionele inzet en alle verwennerij’. De stichting, die dit NK voor de vijfde keer op rij in Den Haag organiseerde, wil nu andere dingen gaan doen. Te beginnen met de rentree van het Zilveren Ooievaar toernooi in De Kameleon op zaterdag 31 augustus.

Toegevoegd op: 05-05-2019 16:36 door Stichting The Hague Open

29-04-2019

Pupillen Algemeen
Ontmoetingscentrum Morgenstond
1e Eeldepad 3a
2541 JG Den Haag

Aanvang: 11:00 uur

Yuri Derks

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl