NK aspiranten ronde 7 en 8

Griekse tragedie in De Doorbraak

De Doorbraak, het clubgebouw van de Wageningse ereklasser WSDV, vormde het decor van een Griekse tragedie. Simon Harmsma en Roland Kreeft doorliepen bijkans alle stadia van emotie maar na 77 zetten en ruim vijf uur dammen werd de vrede toch getekend. Tot grote voldoening van Emre Hageman die nu in dit Nederlands damkampioenschap voor aspiranten zij aan zij met zijn Culemborgse rivaal als koploper de laatste ronde ingaat met daarin Harmsma-Hageman op het programma. Bij remise volgt een barrage om de titel.

Roland Kreeft besloot het dit keer rustig aan te doen. Het duel der gymnasiasten ontbrandde pas in het late middenspel, zoals ook KNDB-voorzitter Frans de Jonge constateerde. Simon Harmsma kreeg weliswaar steeds meer greep op de stelling maar kon niet voorkomen dat Roland op de 46e zet eenvoudig naar de remise kon combineren. Hij koos echter voor een andere afwikkeling die in een razend moeilijk eindspel uitmondde. De grafiek van de computer wees een aantal keren dan weer winst en dan weer remise aan. Uiteindelijk kwamen er liefst vier dammen op het bord. De stand was gewonnen op het moment dat Simon een blunder ontglipte en hij balend in remise moest berusten.

Ďs Ochtend was hij een punt uitgelopen op Emre dankzij een winstpartij tegen de nog ongeslagen Melvin Koullen. In een mooie positiepartij die aan die van veelvoudig wereldkampioen Alexei Tsjizjov deed denken verdedigde de jonge Limburger zich lang uitstekend . Pas op de 44ste zet (9-14? i.p.v. 9-13!) ging hij beslissend in de fout.

Emre Hageman mocht blij zijn met zijn remise tegen Matheo Boxum die een voorbereidde theoretische variant op het bord bracht. De Haagse hope reageerde niet goed (16. 44-39?) maar het liep met een sisser af vooral doordat zijn opponent op de 38ste niet een moeilijke winstvariant onderkende, zoals nationaal jeugdtrainer Alex Mathijsen aangaf. De net 12-jarige Matheo is vrijwel zeker van de derde plaats, die recht geeft op uitzending naar het jeugd-WK.

Karate Kid

In het duel der benjamins kwam hij in de slotfase ernstig in de problemen. Eerst miste Alexei Ovsyanko (10) de winst en vervolgens gaf de wisselvallige Brabander remise terwijl hij een winnende vangstelling kon formeren. Emre Hageman walste in de middagronde met superieur spel over Marjory Feyt heen. De Karate Kid uit Tiel had eerder al met een flying sidekick toegeslagen  tegen Roland Kreeft, die al kort na de opening een geniepige combinatie over het hoofd zag. De nationale pupillenkampioen van 2019 heeft dit NK al heel wat punten vermorst. Roland's gedachten zijn echter vaak meer bij zijn opa die er slecht aan toe is. Hij weigert evenwel manmoedig de handdoek te gooien.

Yulia Bintsarovska verzuimde als enige deze dag vier punten te pakken. Tegen DaniŽl Boxum overzag ze een kleine forcing maar tegen Melvin Koullen was het wel raak met een kleine combinatie in een stand waarin ze toch al voortreffelijk stond. DaniŽl Boxum veroverde de scalp van hekkensluiter Sytse Spijker die  onder druk onnodig een schijf offerde. Eerder had Sytse na een spannende Kelleropening de punten gedeeld met Alexei Ovsyanko maar in de opening was er meer te halen geweest.

Uitslagen, zevende ronde: Emre Hageman (Den Haag)-Matheo Boxum (Emmeloord) 1-1, Marjory Feyt (Tiel)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 2-0, Simon Harmsma (Culemborg)-Melvin Koullen (Heerlen) 2-0, Yulia Bintsarovska (Kampen)-DaniŽl Boxum (Emmeloord) 1-1, Sytze Spijker (Hoogeveen)-Alexei Ovsyanko (Eindhoven) 1-1.    .

Achtste ronde:  DaniŽl Boxum-Sytze Spijker 2-0,Melvin Koullen-Yulia Bintsarovska 0-2, Roland Kreeft-Simon Harmsma 1-1, Emre Hageman-Marjory Feyt 2-0, Matheo Boxum-Alexei Ovsyanko 1-1.    .

Stand bovenin: 1 en 2. Harmsma en Hageman 13, 3.Matheo Boxum 10, 4. Koullen 8.

 

Toegevoegd op: 09-07-2021 21:47 door WSDV

05-07-2021

Aspiranten Algemeen
Clubgebouw De Doorbraak
Grintweg 324a
6704 AS Wageningen

Aanvang: 10:00 uur

Daniel Boxum

Organisatie:

Organiserende vereniging(en): WSDV - Wageningen  Webmaster Jeugddammen -   
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl