NK aspiranten ronde 9

Titel voor Simon Harmsma na liefst zes barragepartijen

Simon Harmsma (16) en Emre Hageman (15) zijn al zes jaar elkaars rivalen, die elkaar niets toegeven. Zeg maar de Mathieu van der Poel en Wout van Aert van de damwereld. Allebei hebben ze – ook mondiaal – al vele titels gewonnen, allebei hebben ondanks hun jonge leeftijd al ereklasse-ervaring en allebei eindigden op het Nederlands damkampioenschap voor aspiranten met vijf overwinningen en vier remises op een gedeelde eerste plaats. En hun onderlinge score in officiële partijen is ook al gelijk (9-9).

In de laatste ronde ging Simon meteen in de aanval. Emre omsingelde echter zo goed dat zijn eeuwige rivaal moest afhaken. Beiden mochten op een gegeven moment op enige voordeel bogen maar de remise was een logische uitslag. Een barrage via sneldammen (vijf minuten plus vijf seconden per zet) moest de beslising brengen. Beide matadoren gingen er vol in maar toch eindigde de ene partij na de andere in remise. Het werd in het clubgebouw van de Wageningse ereklasser WSDV een slopende slijtageslag die pas in de zesde (!) barragepartij een beslissing kreeg. In een dun standje overzag Emre een een dodelijke dreiging waarna de jonge Culemborger de titel van Berke Yigitturk kon overnemen.

“Ïk besefte het eerst nog niet. Was uitgeput en alleen maar blij dat ik niet nóg een partij hoefde te spelen. Later drong het pas goed door dat ik na vier jaar weer kampioen ben geworden”, blikt de nieuwe titelhouder terug. De euforie kwam pas ‘s avonds toen hij tijdens de seizoensafsluiting van de Culemborgse topclub DEZ uitgebreid in het zonnetje werd gezet.

Simon, die zijn beste partij tegen Melvin Koullen speelde, vindt dat hij het meeste recht heeft op de titel. “Ïk liet tegen Alexei (Ovsyanko) en Roland (Kreeft) de winst liggen en in de barrage had ik in de meeste partijen de beste kansen”.

Ereklasse

In 2018 werd hij al op dertienjarige leeftijd met een keuzeplaats in het DEZ-keurkorps in de loodzware ereklasse in het diepe gegooid maar bleef boven drijven. “Veel van geleerd. En het eerste jaar scoorde ik min één, dat was prima”.

Naast zijn huiswerk voor school (4-gym) besteed hij wekelijks gemiddeld tien tot vijftien uur aan dammen. Krijgt als Nationaal Talent groepstraining op Papendal en wordt individueel bijgeschaafd door Heike Verheul, Alexander Baljakin, nationaal talentcoach Rik Keurentjes en clubgenoten Dik de Voogd en Piet Steylen.

Simon, die later ‘iets met computers of sport’ wil gaan studeren had een aantal jaren geleden als doel om ‘net zo goed te worden als vader Tjeerd’, een gerenommeerd subtopper. Lachend: “Dat moet wel gaan lukken, denk ik. Ik wil nu wel beter dan hij worden. Grootmeester zou heel mooi zijn of me plaatsen voor het WK, héél gaaf”.

Eerst maar eens straks meedoen aan het NK voor junioren en het zomertoernooi in Nijmegen. Met het WK jeugd eind dit jaar op de achtergrond. “Emre is bij de pupillen voor mij wereldkampioen geworden doordat hij zegge en schrijven één weerstandspunt meer had gescoord. Dit is mijn laatste jaar bij de aspiranten en wil daarom per se op het WK het erepodium halen”.  

Theeleut

Nationaal Talent Matheo Boxum stelde zijn derde plaats definitief veilig door zijn overwinning op Marjory Feyt en bewees dat hij zich al goed in dit gezelschap thuis voelt. De Tielse theeleut kende de Stahlberg-dreiging niet wat haar een schijf en de partij kostte. De WSDV-ster eindigde als negende en was als eerstejaars aspirant terecht al heel tevreden dat zij zich voor de finale had weten te kwalificeren.

Matheo (net 12) plaatste zich samen met Simon en Emre voor het jeugd-WK maar gaat dan met de pupillen meedoen. Daardoor was ook de vierde plaats nog van belang. Melvin Koullen is nu als reserve aangewezen na zijn hoogst merkwaardige zege op Sytse Spijker. De Hoogeveense hekkensluiter nam met sterk spel zijn kansen dit keer wel optimaal waar en combineerde winnend naar dam, die hij echter onnodig voor gelijkspel liet afnemen. Melvin, die dit NK vooral een sterke ‘eerste helft’ speelde, kreeg daarna ineens de geest en besliste de partij met een prachtig offer in zijn voordeel.

De 12-jarige Yulia Bintsarovska toonde zich een aanwinst, ook met tomatensoep eten. Ze heeft een uitstekende mentaliteit en heeft pas verloren als het echt uit is. De pupil van Michel Stempher toonde haar vechtershart ook tegen Roland Kreeft, die door droeve privé-omstandigheden veel punten heeft laten liggen. Hij bereikte weliswaar een voordelig 4-om-2-eindspel dat echter altijd remise is zoals de Kampense kanjer met veel precisie aantoonde.  

Baljakin

De tienjarige Alexei Ovsyanko laat bij vlagen zien dat hij door niemand minder dan grootmeester Alexander Baljakin online wordt getraind. De Brabantse belofte had pieken en dalen maar besloot toch een prima NK met een ‘blauwe twee’. Daniël Boxum, die zeker niet slecht speelde maar te veel rekenfouten maakte, werd in een klassiekje volgens de regelen der kunst opgebracht.

Namens de jeugdcommissie van de dambond bedankte Marije ter Maat WSDV voor de prima organisatie en overhandigde toernooidirecteur Marcel Monteba een herinneringsplaquette. WSDV-er Wouter van Beek (oud-voorzitter van de werelddambond) schonk de bovenste drie dammers de door hem samen met oud-wereldkampioen Ton Sijbrands vervaardigde dambiografie van zijn schoonvader Jan Bom, een van de toonaangevende spelers in de vorige eeuw.

Uitslagen, negende ronde: Marjory Feyt (Tiel)-Matheo Boxum (Emmeloord) 0-2, Simon Harmsma (Culemborg)-Emre Hageman (Den Haag) 1-1, Yulia Bintsarovska (Kampen)-Roland Kreeft (Hoogeveen) 1-1, Sytze Spijker (Hoogeveen)-Melvin Koullen (Heerlen) 0-2, Alexei Ovsyanko (Eindhoven)-Daniël Boxum (Emmeloord) 2-0. 

Eindstand: 1. Harmsma 14,  2. Hageman 14,  3. Matheo Boxum 12, 4. Koullen 10, 5. Kreeft 8, 6. Bintsarovska 8, 7. Ovsyanko 8, 8. Daniël Boxum 7, 9. Marjory Feyt 5, 10. Sytse Spijker 4.

  

Toegevoegd op: 11-07-2021 14:19 door WSDV

05-07-2021

Aspiranten Algemeen
Clubgebouw De Doorbraak
Grintweg 324a
6704 AS Wageningen

Aanvang: 10:00 uur

Sytze Spijker

Organisatie:

Organiserende vereniging(en): WSDV - Wageningen  Webmaster Jeugddammen -   
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl