‘TeamNL – jong oranje’ sluit het EjK in stijl af

Het Nederlandse team nam vandaag deel aan het Europees Kampioenschap Jeugddammen Blitz. Bij deze variant is het speeltempo vijf minuten plus drie seconden per zet. Met recht kan dit ‘sneldammen’ genoemd worden. Nederland heeft alle landen klassementen gewonnen, een unieke prestatie! De Nederlanders hebben hun uitstekende vorm weten door te zetten; er komt nog een vracht medailles naar Nederland!

Welpen meisjes

In deze categorie waren geen Nederlandse deelnemers. De top drie in deze categorie is:

1.     Oliwia Gancarz (Polen)

2.     Alise Misane (Letland)

3.    Kinga Kurak (Polen)

 

Welpen jongens

Alexander Glogowski speelde namens Nederland mee in deze categorie. Het zat hem niet mee vandaag. Hij verloor al zijn partijen, waardoor hij op de laatste plek is geëindigd. Wel was het een prachtige ervaring voor Alexander. De top drie in deze categorie is:

1.     Maksims Novickis (Letland)

2.     Kevin Kurik (Estland)

3.     Arvo Krebe (Letland)

 

Pupillen meisjes

Wederom deden de pupillen meisjes mee om de podiumplaatsen. Sasha had een valse start, door van de uiteindelijke nummer één te verliezen. Echter wist zij vervolgens zes partijen te winnen. Met nog twee remises bracht dat haar puntentotaal op veertien, dat bleek genoeg voor de tweede plaats. Yulia was eveneens uitmuntend bezig. Met tien punten uit de eerste zes wedstrijden ging zij gedeeld aan de leiding. In de zevende ronde verloor Yulia van Sasha, waardoor de eerste plaats lastig werd. Na een goede eindsprint werd Yulia derde. Marlijn Moene speelde geen remises. Het was winnen of verliezen voor haar. Uiteindelijk behaalde Marlijn acht punten, wat haar op de zestiende plek bracht.

Deelneemster in deze categorie is de Oekraïnse Valeriia Yezhova. Valeriia is wereldberoemd doordat zij al dammend geld ophaalt voor het Oekraïnse leger. Het NOS Jeugdjournaal en de BBC hebben daar aandacht aan besteed. Het was bijzonder voor de Nederlandse meiden om het tegen haar op te nemen.

De top drie in deze categorie is:

1.     Banu Ali (Azerbedjan)

2.     Sasha Chumachenko (NEDERLAND)

3.     Yulia Bintsarovska (NEDERLAND)

 

Pupillen jongens

Nederlander Matheo Boxum liet tijdens het Blitz-toernooi wederom zien van de buitencategorie te zijn. De pupil uit Emmeloord wist al zijn partijen de winnen en was een klasse apart. Dit maakt dat Matheo naast de gedeelde eerste plaats tijdens het klassieke toernooi en de gouden plak van gisteren, nog een prijs mee naar huis mag nemen. Alexei Ovsyanko had alles op alles gezet op voor het eerst op het Europese podium te staan. Alexei speelde een ijzersterk toernooi, maar de concurrentie maakte, helaas voor hem, te weinig fouten. Alexei had één punt te weinig voor de derde plek en werd weer nipt vierde. Alex Poliakov behaalde de top tien. Alex was goed op dreef, maar verloor de laatste twee rondes. Dat maakte een podiumplaats niet meer haalbaar. Voor Alex was het toernooi een mooie ervaring, wie weet volgen er nog meer buitenlandse toernooien voor hem! De top drie in deze categorie:

1.     Matheo Boxum (NEDERLAND)

2.     Peteris Kripans (Letland)

3.     Matviei Koliesnikov (Oekraïne)

 

Aspiranten meisjes

Fleur Kruysmulder is de Nederlandse deelnemer bij de aspiranten meisjes. Fleur had tijdens het klassieke toernooi en het Rapid-toernooi al brons en zilver behaald. Dit betekende dat er nog één kleur ontbrak om de trilogie te volbrengen: goud. Het is Fleur gelukt! Na een bliksemstart was de Huissenaarse niet meer in te halen. Fleur won de eerste zes partijen. De nederlaag in de zevende ronde kon geleden worden en met de remise in de laatste ronde was het goud binnen. Wat een prachtige prestatie van Fleur! De top drie in deze categorie:

1.     Fleur Kruysmulder (NEDERLAND)

2.     Myja Plestyte (Litouwen)

3.     Nona Nano (Estland)

 

Aspiranten jongens

In deze categorie deden twee Nederlanders mee, Roland Kreeft en Daniël Boxum. Beide Nederlanders wonnen hun eerste ronde, waarna ze het tegen elkaar mochten opnemen. Hierbij won Daniël, waardoor Daniël ging meedoen bij de top en Roland aan een inhaalwedstrijd kon beginnen. Daniël kreeg sterke tegenstanders en wist goed stand te houden. Alleen in de laatste ronde verloor hij ongelukkig. Roland had inderdaad zijn inhaalslag gemaakt en behaalde elf punten uit zijn laatste zes wedstrijden. Dat bleek voor Roland voldoende voor zijn tweede gouden medaille in Turkije. Daniël Boxum werd tweede. Prachtig gedaan door de tweede Nederlanders bij de aspiranten jongens. De top drie in deze categorie:

1.     Roland Kreeft (NEDERLAND)

2.     Daniël Boxum (NEDERLAND)

3.     Dominik Rubaj (Polen)

 

Junioren meisjes

Na het succes van gisteren, hadden Marie en Luise Gabbert vandaag wat minder geluk. Beide wisten de aansluiting met de top niet te vinden. Nicole de Vries had een betere dag. Na zeven van de negen rondes zag het er goed uit voor haar. Een spannend duel met de op dat moment nummer twee volgde. Helaas verloor Nicole van Batkovskaja uit Litouwen, waardoor het goud uit zicht was. Met een winstpartij in de laatste ronde had Nicole nog zicht op het podium. Uiteindelijk is Nicole nipt op de vierde plaats geëindigd. Evenveel punten als de nummer twee en drie had zij verzameld, maar het bleek niet genoeg. De top drie in deze categorie:

1.     Triinu Jalg (Estland)

2.     Emilija Batkovskaja (Litouwen)

3.     Karmen Kuusik (Estland)

 

Junioren jongens

De junioren jongens hadden een zware dag vandaag. Er werd namelijk een dubbel rond toernooi gespeeld, bestaande uit veertien(!) rondes. De drie Nederlanders waren nog in de euforie van het oranjepodium van gisteren. Desalniettemin verschenen de jongens scherp aan de start. Meteen was het duidelijk dat het drietal weer mee ging strijden voor de podiumplaatsen. Valentin Golubajev uit Litouwen had ook zijn dag. Hij wist onder andere te winnen van Simon, waardoor hij een grote stap zette richting het goud. Golubajev had uiteindelijk negentien punten, twee meer dan de nummer twee, Simon Harmsma uit Nederland. Machiel Weistra werd derde met vijftien punten. Emre Hageman eindige net naast het podium op de vierde plaats. De top drie in deze categorie:

1.     Valentin Golubajev (Litouwen)

2.     Simon Harmsma (NEDERLAND)

3.     Machiel Weistra (NEDERLAND)

 

Statistieken

Het Nederlandse team heeft het landenklassement drie keer gewonnen:

-       Regulier: 503 punten

-       Rapid: 553 punten

-       Blitz: 574 punten

Teamscore per toernooi:

-       Regulier: +35

-       Rapid: +31

-       Blitz: +31

In het totaal zijn er 24 individuele medailles behaald:

-       8x goud

-       9x zilver

-       7x brons

 

TeamNL KNDB – jong oranje kijkt terug op één van de beste buitenlandse jeugdtoernooien ooit. Met zwaarbeladen koffers keren alle kanjers morgenochtend huiswaarts. De vlucht gaat via Nevsehir naar Istanbul, vervolgens vliegt het Nederlandse team door naar Düsseldorf, waar zij rond 14.00 uur hopen te arriveren. Vandaar gaat iedereen huiswaarts. 

   

Toegevoegd op: 09-08-2022 21:40 door Team KNDB

01-08-2022

AL Algemeen
Suhan Cappadocia Hotel&Spa

Cappadocia

Aanvang: 09:00 uur

Simon Harmsma

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl