NK Junioren
NK Junioren

NK junioren van start

Het NK junioren van dit jaar wijkt op een belangrijk aspect af van de afgelopen pakweg tien jaar. Zwaaiden wereldtoppers als Pim Meurs en Roel Boomstra in hun juniorentijdperk de scepter, de afgelopen jaren viel het belangrijkste Nederlandse jeugdtoernooi steevast ten prooi aan de jonge talenten Jan Groenendijk en Martijn van IJzendoorn. Deze twee spelers zijn nog speelgerechtigd, maar doen desondanks dit jaar niet mee aan het NK junioren. Met deze prettige gedachte in het achterhoofd begonnen de tien sterkste junioren van het land maandagavond 4 mei aan het NK.

Het is erg lastig om een heel duidelijke titelkandidaat aan te wijzen, net zoals het ook lastig is om iemand aan te wijzen die niet voor de titel in aanmerking komt. De negen hoogst gerateerde spelers zijn namelijk allen binnen een marge van slechts 150 ratingpunten. Het belooft dan ook een spannende titelrace te worden, waarbij er hard zal gevochten voor elk punt en elk plusje.

Na de bekende inleidende praatjes en de openingszet kon de eerste ronde van start gaan. Rick Hakvoort nam het op tegen Mitchel Mensinga. Beide spelers beschikken over de nodige theoretische kennis en besloten tot een overhoring in de Keller-variant. In razend tempo werden de zetten afgevuurd. Na het ogenschijnlijk onschuldige 28 11-16 van Hakvoort kon Mensinga met een spetterende zesklapper doorbreken naar dam en winnen. Hakvoort hoeft zich hier overigens niet voor te schamen, want onder meer Geert van Aalten liep al eens in deze combinatie.                                                                                               De snel sterker wordende Wouter Wolff speelde tegen Tom Knapen, die zich verrassend plaatste voor deze finale. Knapen probeerde degelijk te spelen maar kon desondanks niet voorkomen dat Wolff positioneel voordeel verwierf. Toch bleef het spannend en Wolff probeerde met een offer verwarring te zaaien. Knapen wist niet de goede voortzetting te vinden en verloor een schijf. Daarna brak Knapen nog door naar dam, maar die was dermate prijzig dat hij de partij direct op kon geven.           De partij tussen Nick Waterink en Wouter Morssink had een streng positioneel karakter. Waterink maakte het spel en had gedurende een groot deel van de partij licht overwicht, maar plotseling kwam Morssink sterk opzetten. De jonge Drent wist nog net het vege lijf te redden, maar moest zijn opponent wel een plusremise toestaan. Stijn Overeem speelde tegen Alex Ketelaars. In het middenspel nam Overeem een Hooglandaanval, die door Ketelaars werd omsingeld. De aanval werd steeds sterker en Ketelaars had niet beter dan de aanval weg te ruilen. Overeem bleef erg goed staan en besliste met een achterloopje de partij.

Het slotakkoord was voor Jitse Slump en Jan van der Star. In deze marathonpartij nam Slump zijn tegenstander in de hekstelling, waarna Van der Star op zijn beurt opstootte. Een lastig speltype dat met name Van der Star erg veel bedenktijd kostte. Na interessante verwikkelingen waarbij het nooit echt duidelijk was wie beter stond moest Van der Star uiteindelijk toch naar een nadelig eindspel afwikkelen. Dit eindspel was waarschijnlijk analytisch wel remise, maar toen Van der Star remise dacht te forceren bleek Slump een uiterst verraderlijke vangstelling in de stand gevlochten te hebben. Een zwaarbevochten overwinning voor de jonge Limburger die daarmee nadrukkelijk zijn titelaspiraties toonde. Dinsdag gaat het toernooi verder met twee rondes die hun aanvang om respectievelijk 10:00 en 18:00  nemen.

Toegevoegd op: 23-04-2015 18:25 door Damclub WvM

04-05-2015

Junioren Algemeen
Clubgebouw de Witte van Moort
Asterstraat
Westerhaar

Aanvang: 17:00 uur

Rick Hakvoort

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl