HF NK Aspiranten
HF NK Aspiranten
HF NK Aspiranten

Tijdnood, veerkracht en thuisvoordeel

Op de tweede speeldag van de halve finales van het NK aspiranten stonden nog drie ronden op het programma. Door het oneven aantal deelnemers waren er voor sommige spelers nog zes punten te verdienen en voor anderen nog maar vier. Voor Wouter Wolff bijvoorbeeld. Hij speelde op Hemelvaartsdag al acht punten bij elkaar en hij kon op de zaterdag wat langer uitslapen. Zou hij erin slagen om zijn 100% score te consolideren? Het zou een enorme verrassing zijn als de kersverse juniorenkampioen in deze aspirantenpoule niet als eerste zou finishen. Maar wie zou hem gaan vergezellen naar de finale in Groningen?

Tijdnoodgevecht
Jorne Huiting begon op zaterdag als tweede, maar Floris Tol en Vincent Houtjes lagen op de loer om die plek van hem over te nemen. Cruciaal in de ochtendronde zou de ontmoeting tussen Jorne en Vincent kunnen zijn. Wie zou verliezen, zou uitgeschakeld zijn voor een finaleticket. Het werd een spannende partij waarin beide spelers hun heil zochten op de flank. Vincent werd opgezadeld met een paar inactieve schijven op zijn rechtervleugel. Zou Jorne daarvan weten te profiteren? De stand vrat bedenktijd en in wederzijdse tijdnood brak Jorne in het centrum door naar dam. Vincent liet vervolgens een goede kans op remise liggen, maar ook Jorne greep mis. Damhalen op 48 of 49? Het werd 49 en toen kon Vincent afwikkelen naar een remise eindspel. De opluchting bij Vincent was groot, terwijl bij Jorne de teleurstelling overheerste, zeker toen de mogelijkheden na damhalen op 48 werden geanalyseerd.

Rode lantaarn

Tegelijkertijd waren Pascal Strijker en Hans Rinner verwikkeld in een strijd om de rode lantaarn. Pascal begon puntloos aan de tweede dag, maar Hans stond met een punt voorsprong binnen handbereik. Hij had op de eerste dag in een halve-hekstellinggevecht knap remise gespeeld tegen Floris. En nu mochten Pascal en Hans tegen elkaar. Er kwam een klassieke stelling op het bord waarin Pascal met een twee om twee doorbrak naar veld 7. Hans besloot twee schijven te offeren om Pascal van dam af te houden, maar die achterstand kwam hij in het vervolg niet meer te boven. Hij probeerde nog wel allerlei zetjes in de stand te vlechten, maar Pascal wikkelde geconcentreerd af naar winst en droeg de zevende plek op de ranglijst over aan Hans.


Veerkracht
Floris had ook nog uitzicht op de tweede plek. Daarvoor zou hij wel zijn twee resterende partijen moeten winnen. In de ochtendronde wachtte Niels van Ginkel. Na wat geruil in de opening kwam Floris met een paar aanvallende schijven in het centrum terecht. Daarbij zag hij een lichte combinatie over het hoofd. Niels zag het zetje wel en won zo een schijf. Floris toonde echter zijn veerkracht door met een schijfje minder actief door te spelen. Die volharding werd beloond. Niels liet zich foppen met een twee om drie naar dam en toen waren de rollen omgedraaid. Floris had de eerste helft van zijn klus geklaard. De tweede helft moest een ronde later gebeuren in zijn partij tegen Vincent. Bij een overwinning zou hij zeker Vincent en mogelijk ook Jorne voorblijven in het klassement. Het begon goed voor Floris. Vincent leek nog niet bekomen van zijn spannende confrontatie met Jorne en liet zich al vroeg in de partij een schijf ontfutselen.  Jorne was deze ronde vrij en volgde de partij met argusogen. Voor hem zou het gunstig zijn als de ontmoeting in remise zou eindigen. Zou Vincent ook veerkracht tonen? Na het schijfverlies volgde een korte opbouwfase, waarin Floris de winst snel leek te willen forceren. Te snel, want terwijl hij Vincent onder druk leek te zetten, opende hij juist de mogelijkheden voor een counter. Met een licht verborgen drie om drie brak Vincent door naar dam. En omdat een onzorgvuldigheid van Vincent in het ietwat gehaaste vervolg niet door Floris werd afgestraft, mocht Vincent spoedig twee punten bijschrijven.

Uitzicht op finaleplaats
Dankzij deze ontsnapping kreeg Vincent uitstekend uitzicht op een finaleplaats. Hij was in punten gelijk gekomen met Jorne, maar in de slotronde had hij op papier een gemakkelijker programma. Waar Jorne mocht proberen om Wouter van zijn 100% score af te houden, trof Vincent Pascal die voorlaatste stond. In een klassiek partijtje probeerde Vincent met een kettingstelling druk te zetten. Pascal leek zich prima te verdedigen, maar na een achterloop van Vincent verrekende hij zich vreselijk. Hij dacht vijf schijven te kunnen slaan, maar had daarbij gemist dat een van die schijven er niet meer zou staan. Een zet later was de partij afgelopen. En toen begon het wachten van Vincent. Als Jorne zou winnen van Wouter dan zou een barrage nodig zijn. Bij elk andere resultaat was Vincent finalist.

Haastige spoed...
Ondertussen werd een bord verderop gestreden tussen Hans en Niels. Niels had een ronde eerder al een overwinning geboekt op Pascal en hij was ook in de slotronde uit op twee punten. Met een coup Philippe dacht hij voordeel te bereiken, maar toen hij de combinatie uitgevoerd had, schrok hij zich een hoedje. Hans kon een tegencombinatie nemen die hem met schijfwinst op dam zou brengen. Terwijl de minuten wegtikten, rees de vraag bij Niels en bij de toeschouwers of Hans deze mogelijkheid zou onderkennen. De opluchting was groot toen Hans een andere oplossing gevonden bleek te hebben. Hans was opgelucht dat hij schijfverlies wist te voorkomen, maar toen hij door Niels gewezen werd op de gemiste kans, baalde hij als een stekker. Ook over het vervolg van de partij was hij niet tevreden. Met de doorbraak richting dam was niks mis, maar door onmiddellijk dam te halen op het verkeerde veld hielp hij een goed resultaat om zeep. Niels aarzelde niet en wikkelde soepel af naar winst. Pogingen van Hans om publicatie van de partij op internet te voorkomen, bleken tevergeefs. De gemiste tegencombinatie is, net als alle andere partijen, te bewonderen op toernooibase.

Laatste partij beslissend
En toen was alleen de partij tussen Jorne en Wouter nog bezig. Wouter leek vanuit een halve hekstelling voordeel te bereiken. Een dure plakker bracht Jorne echter een doorbraak, terwijl Wouter niet zomaar door kon lopen. Met de vlag van Wouter op vallen leek het akelig spannend, maar Wouter hield het hoofd koel, offerde twee schijven zodat ook hij vrij naar dam kon lopen en stelde remise voor. Jorne ging gelaten akkoord. Aan de ene kant kan hij trots terugkijken op het punt tegen Wouter en op zijn ongeslagen status. Aan de andere kant zou hij zijn remisepartijen tegen Niels, Floris en Vincent graag nog eens overdoen.

Opluchting en thuisvoordeel
Voor Vincent was de opluchting groot toen hij doorkreeg dat Jorne en Wouter remise hadden gespeeld. Hij had vooraf niet verwacht dat hij zich in zijn debuutjaar als aspirant meteen voor de finale zou kunnen plaatsen. Dat hij in zijn ontsnappingen tegen Jorne en Floris wat geluk had gehad, heeft misschien iets te maken met het thuisvoordeel dat bij de afsluiting door de burgemeester van Heerde werd benoemd. Van dat soort voordeel zal in de finale in Groningen geen sprake zijn. Wie wel met thuisvoordeel aan de finale gaat beginnen is Wouter Wolff. Na zijn eerste plaatsen in het junioren NK en in deze halve finalepoule is hij hongerig op weg naar nog meer succes.

Wouter en Vincent: veel succes in de finale in Groningen!

Toegevoegd op: 17-05-2015 19:10 door locatiebeheerder Wapenveld

14-05-2015

Aspiranten Algemeen
Hazerswoude, Laren en HeerdeAanvang: 10:00 uur

Tom Knapen

Met dank aan:

Eye-T Webdesign
Muziekhuis Souman
Grand Café Bistro-rant<br>´t Langenbaergh
Van Guilik
Organisatie:

Organiserende vereniging(en): Samen Sterk - Hazerswoude dorp  DEZ - Laren  Eye-T Webdesign / OG - Wapenveld  
 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl