NK Aspiranten
NK Aspiranten
NK Aspiranten

Ronde 1: Ken uw klassiekers!

Na een maandenlange voorbereiding zijn we dan eindelijk los. Het NK aspiranten is begonnen! De eerste ronde leverde al meteen een paar boeiende partijen op, waaronder een klassieker uit de leerboekjes. De quizvraag: Wat speelt u hier met wit?




In de partij tussen Vincent Houtjes en Nick Waterink draaide het allemaal om de witte lange vleugel. Deze werd door Nick onder vuur genomen en in eerste instantie goed verdedigd door Vincent. Tussen de 22e en 24e zet werd er niet nauwkeurig gespeeld en even later had Vincent geen verweer tegen het Oostblok. Nick forceerde de stand en mocht even later de felicitaties in ontvangst nemen.

Wouter Morssink had al vroeg in de partij het initiatief tegen Jeroen van den Brink.  In het middenspel werd even een klein zetje meegenomen en dat werd overzien door Jeroen. De winst kwam daarna niet meer in gevaar.

Het ging lange tijd gelijk op tussen Jitse Slump en Thijs Verboon. Zo rond de 40e zet begon het er voordelig uit te zien voor Jitse. Door een kleine onnauwkeurigheid van Thijs forceerde Jitse een doorbraak ten koste van een schijf. De strijd werd daarna meteen gestaakt.

Een mooi tactisch steekspel was er te zien in de partij tussen Berke en Marco. Berke leek aardig wat druk te hebben op schijf 24, maar er werd door Marco inventief verdedigd. Op de 36e zet volgde er een mooi offer door Marco. In de analyseruimte werd aardig gediscussieerd over de waarde ervan. Flits was echter onverbiddelijk: 0.00. Berke investeerde een kwartier en vond nog een kansrijk plan. Marco vond deze keer geen verdediging en Berke verzilverde het eindspel foutloos.

Wouter had licht voordeel tegen Dirk, maar in klassiek is het vaak maar de vraag of het genoeg is. Er was wel sprake van druk, want lange tijd mocht Dirk schijf 36 er niet bij trekken. Toen het wel mocht, was de stand iets uit evenwicht. Schijf 48 moest er bij, maar na 44 zetten stond er gewoon een bekende remise stand op het bord. Roel Boomstra, de hele dag aanwezig, herkende de stand meteen. Remise!, maar moeilijk te vinden. Het diagram staat ook in Katz deel 1, diagram 148 en daarbij staat, dat menig speler de remise niet vond. Dat het Dirk ook niet lukte is natuurlijk geen schande. Wel leerzaam! Het bewijst maar weer eens: "Ken uw klassiekers"!



Toegevoegd op: 13-07-2015 20:37 door DG Het Noorden

13-07-2015

Aspiranten Algemeen
Kostverloren Kwartier
Jacob van Ruysdaelstraat 73
9718 SC Groningen

Aanvang: 13:00 uur

Jitse Slump

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl