NK Aspiranten
NK Aspiranten

Rijnsburg en Katwijk, een unieke samenwerking

Het NK aspiranten en het NK junioren meisjes wordt door de Rijnsburgse Dam Club georganiseerd, maar er wordt gespeeld in Katwijk.

Hoe zit dat nu precies?
Rijnsburg en Katwijk zijn twee aparte dorpen, elk met een eigen identiteit en een eigen geschiedenis. Op 1 januari 2006 zijn de dorpen samen met de gemeente Valkenburg op gemeentelijk niveau gefuseerd en vallen de gemeenten Rijnsburg en Valkenburg dus onder de gemeente Katwijk.

Behalve op gemeentelijk niveau wordt er ook op andere gebieden veel samengewerkt. Beide dorpen hebben een arbeidsmentaliteit die veel overeen komt. Zo wemelt het in de bloemenveiling in Rijnsburg van de Katwijkers, en zie je bijvoorbeeld weinig Oegstgeesters (ook een buurdorp van Rijnsburg, die veel meer op Leiden georiŽnteerd is)

Ook voor de niet-dammers die het toernooi willen bezoeken is er in de regio voldoende te doen en te beleven. Hieronder een klein overzicht van de beide dorpen met hun bezienswaardigheden:

De hieronder staande informatie betrokken wij via wikipedia

Rijnsburg:
De Laurentiuskerk:

Hoewel er voor de jaartelling al mensen op de gronden van Rijnsburg woonden was er in de zesde eeuw pas sprake van een echt dorp. De Friezen hadden zich hier gevestigd en archeologische vondsten wijzen erop dat sprake was van een elitaire nederzetting. Een kerkelijk geschrift uit 750 spreekt van 'Rudolfsheim dat nu Rinasburg wordt genoemd'. Op10 augustus 975 won graaf Dirk II in Rinasburg een gevecht tegen de West-Friezen. Uit dankbaarheid stichtte hij een kapel voor de heilige Laurentius. Begin 12e eeuw stichtte Petronilla van Saksen een abdij voor adellijke nonnen, naast de Laurentiuskapel. Dertig abdissen zouden in de loop der jaren de abdij bestuurd hebben. In 1570 werd het klooster verwoest, maar de zuidelijke toren is bewaard gebleven.(bron Wikipedia)

Het Spinozahuisje:

Van 1661 tot 1663 woonde de Nederlandse filosoof Baruch Spinoza in Rijnsburg. Toen in 1896 een oud daglonershuisje te koop kwam, werd het door Willem Meyer geÔdentificeerd als het huisje van Spinoza. Het werd aangekocht en in 1897 overgedragen aan de Vereniging Het Spinozahuis die het nog steeds beheert.

Op 2 november 1920 bezocht Albert Einstein het Spinozahuisje. Einstein antwoordde later op de vraag of hij in God geloofde: "Ik geloof in de God van Spinoza, die zichzelf openbaart in de wetmatige harmonie van het heelal en niet in een God die zich bemoeit met het lot en de handelingen van mensen."

Het hele huis is sinds 2012 in gebruik als museum. Er staat onder meer een boekenkast waarin Spinoza's boekencollectie is gereconstrueerd, zoals hij die bij zijn dood achterliet. [2]

Katwijk: - Het strand en de boulevard
De grootste trekpleister van het kustdorp is uiteraard het strand en het prachtige duingebied. Zeker een aanrader is om de fiets te pakken en door de duinen van Katwijk naar Wassenaar te fietsen. Bij mooi weer is een stranddag zeker aan te bevelen. Bezoek dan ook eens de strandbibliotheek.

Uniek in Nederland is het  Kustwerk Katwijk is een kunstmatig versterkte duinenrij in de zeereep voor Katwijk. Het omvat een in het duin verborgen dijk en een ondergrondse parkeergarage

 

Katwijks museum:

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het voormalige Nederlandse vissersdorp Katwijk (nu de kern Katwijk aan Zee) aan de Voorstraat 46. Het museum combineert een collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders - die aangetrokken werden door de kunstenaarskolonie Katwijk - met een collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden.

   

Toegevoegd op: 08-06-2016 09:38 door admin

11-07-2016

Aspiranten Algemeen
Sportpark VV Katwijk
De Krom 57
2221 KK Katwijk aan Zee

Aanvang: 12:00 uur

Vincent Houtjes

Met dank aan:

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl