NK Aspiranten meisjes
NK Aspiranten meisjes
NK Aspiranten meisjes

Ronde 4

Het thema van deze ronde was de flankaanval. In vier van de zes partijen verscheen dit speltype op het bord. In twee partijen werd zelfs dezelfde opening gespeeld (32-28 16-21!). Zou dat de invloed zijn van Heike en Ester zijn?

Tamar koos voor deze opening tegen Luise. De Wageningse probeerde de aanval te omsingelen en uit te dunnen. Toen dat niet bleek te werken, werd de aanval eraf geruild. Er bleef een zeer voordelige stand over voor Tamar. Die kon even later een damcombinatie nemen, maar zag daar van af. Even later forceerde ze de winst met een grappig offer.

Ook bij Marie en Suzanne kwam dezelfde opening op het bord. Ook hier koos Marie er voor om de aanval te omsingelen. Lange tijd was de aanval voordelig voor de Groningse, maar het voordeel was nog niet voldoende. In een dunner wordende stand en met de druk van de klok erbij bleek het verdedigen toch te lastig voor Marie. Suzanne kon gratis doorlopen naar dam en even later was de langste partij van de dag afgelopen.

Darja had het lang lastig tegen Fernande. Ze pakte in de opening wel de flankaanval, maar overtuigend was het niet. Even later koos ze er zelf voor om de aanval af te ruilen. Inmiddels had Fernande zelf brutaal de flankaanval ingenomen. Darja zag geen tegenkansen en ruilde hem maar af. Even later lette Fernande niet op en kon de Limburgse opgelucht adem halen. De 1 om 3 naar dam was meteen uit.

Lisa en Myrthe maakten er een mooie show van. De kansen keerden een aantal maal, maar uiteindelijk werd het toch remise. Hier konden ze beide tevreden mee zijn. Myrthe nam in het middenspel een grote afruil, waarna Lisa in de haast verkeerd sloeg. Myrthe had meteen een combinatie kunnen nemen, maar kreeg nog twee herkansingen. De derde keer werd het zetje met damgeven wel onderkend. Lisa verdedigde zich taai en vlocht er een verrassende damvangst in. Hierna waren de kansen ineens voor Lisa! Het was ongetwijfeld gewonnen, als ze had geprobeerd een tweede dam te halen. Myrthe speelde natuurlijk door, want opgeven verliest altijd! En ze werd beloond voor haar strijdlust. Na wat offeren kon ze nog net remise halen.

Jasmijn speelde tegen Merel ook een flankaanval. Merel zag geen goed plan en ruilde de aanval af. De stand van Jasmijn was wel wat gemakkelijk, doordat ze het centrum controleerde. Toen ze voor de tweede keer de flankaanval innam, was het iets minder sterk. Na een oploopplan kon merel doorbreken. Het eindspel was wel beter voor Jasmijn, maar ze kon niet voorkomen dat Merel de remise forceerde.

Linsey had in de analyses van haar eerdere partijen goed opgelet. Deze keer ontwikkelde ze haar eigen lange vleugel goed, terwijl Maaike een volle lanage vleugel had. Maaike koos voor een kerkhofaanval, maar die bleek niet goed houdbaar. In een poging om de schijf te houden, overzag ze een kleine combinatie. Daarna ontspon zich een leuke strijd; zou de schijf voorsprong voldoende zijn? Even later combineerde Linsey naar de doorbraaklinie, waarna ze het secuur uitspeelde.

Toegevoegd op: 26-04-2017 14:43 door DG Het Noorden

24-04-2017

Aspiranten Meisjes
St. MichaŽlschool
Butjesstraat 8
9712 EW Groningen

Aanvang: 09:00 uur

Merel van der Heijden

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl