NK Junioren
NK Junioren

Zenuwslopende ontknoping NK junioren 2015

Na een bloedstollende strijd met leeftijdsgenoot Jitse Slump heeft tweedejaars aspirant Wouter Wolff zich afgelopen zaterdag in het Overijsselse Westerhaar mogen kronen tot de Nederlands kampioen junioren 2015. Het zeer principiële duel tussen de twee lijstaanvoerders in de slotronde, eindigde na de nodige verwikkelingen in een gelijkwaardige remise. Zowel Slump als Wolff eindigden hiermee op een magistrale score van 14 punten uit 9 wedstrijden, waarbij de door Wolff verworven plusremise in de voorlaatste ronde het verschil maakte tussen goud en zilver. Op gepaste afstand werd tot de laatste seconden van het kampioenschap een verhitte strijd gevoerd om het brons. Toen de stofwolken waren opgetrokken, bleek tweedejaars junior Stijn Overeem zijn naaste concurrenten Mitchel Mensinga (4e) en Nick Waterink (5e) nipt voor te zijn gebleven.

 De twee aspiranten Wouter Wolff (Groningen) en Jitse Slump (Landgraaf) vochten op eenzame hoogte de strijd uit om de nationale titel. Na zes speelrondes hadden ze allebei 10 punten uit 6 wedstrijden vergaard, gevolgd door drie spelers met 6 punten en eveneens drie spelers met 5 punten. In deze zevende ronde sloeg Wolff een gaatje door een overwinning op Jan van der Star (Biddinghuizen), maar in de achtste ronde sloeg Slump terug met een fraaie klassieke zege op Wouter Morssink (Hazerswoude). In deze ronde behaalde Wolff echter een belangrijke plusremise tegen Mitchel Mensinga (Heerhugowaard), waardoor Slump in de allesbepalende slotronde minimaal een plusremise moest scoren tegen Wolff.

 Het onderlinge duel tussen de twee koplopers werd een duel tussen twee kampioenen. Beide spelers waren na een vlijmscherpe opening bereid om de handschoen op te nemen. In een ingewikkelde middenspelpositie speelde Wolff niet de sterkste zet, maar Slump verzuimde te profiteren en belandde in een uiterst precaire positie. De Groninger liet echter een zogenaamde ‘Afrikaanse dam’ toe, die slump gretig op het bord toverde. De stelling na de grootscheepse afwikkeling bleek beiden echter weinig kansen te bieden. Het explosieve duel kende daarmee een onverwacht snel vredig einde, waarna Wolff gefeliciteerd kon worden met zijn eerste nationale titel bij de jeugd.  

 In de achtervolgende groep probeerden Alex Ketelaars (Soest) en Nick Waterink (Hoogeveen) in hun onderlinge duel een verwoede greep te doen naar het brons. Ketelaars, die na een tegenvallend seizoen in de nationale competitie dit jeugd-NK liet zien wat hij echt in huis heeft, werd vanuit de opening vakkundig door tweedejaars aspirant Nick Waterink tot een nadelig klassiek middenspel gedwongen. Na een juist getimede Ghestem-doorstoot leek Waterink de kroon op zijn werk te gaan zetten, maar na een originele verdedigingsmanoeuvre van Ketelaars lukte het de Drent niet de winnende voortzetting te vinden. Na een geforceerde afwikkeling naar een macro-eindspel stelde Ketelaars met een kleine rondslag een gelijkwaardige remise veilig.

 Stijn Overeem (Voorthuizen) toonde als debutant uitzonderlijke veerkracht door na zijn nederlaag tegen Waterink in de voorlaatste ronde fel van leer te trekken tegen Rick Hakvoort (Wezep). Hakvoort, die na een ongelukkig toernooi met verschillende verzuimde winsten in de slotronde moest winnen om een plaats bij de top 5 te bemachtigen, beantwoorde de agressieve opzet van Overeem met een zeer principiële omsingeling. Na een harde strijd in het vroege middenspel leek Hakvoort zuiver analytisch de beste papieren voor de overwinning in handen te hebben, maar na een logische voortzetting werd hij het slachtoffer van een venijnige combinatie. In het afspel misten beide spelers volgens de computerprogramma’s enkele malen de sterkste voortzettingen, waarna Overeem uiteindelijk zijn machtige dam liet gelden en langzaam maar zeker de zwarte schijven kon oppeuzelen.

 Overeem moest vervolgens nagelbijtend wachten op het resultaat van de marathonpartij tussen Mitchel Mensinga en Jan van der Star. Bij winst van Mensinga zou Overeem immers worden verwezen naar de vierde plaats. Mensinga koos in de opening voor een reprise van  de veelbesproken partij Boomstra-Ivanov (WK algemeen 2013), maar week op het cruciale moment af van het zwarte spel. Van der Star, een van de onbetwiste smaakmakers van dit NK junioren, spendeerde zeer veel tijd om het spel van zijn tegenstander winnend te weerleggen, maar moest na het wegsijpelen van zijn laatste minuten (terecht) genoegen nemen met een afbraakvariant. Hoewel wit na deze afbraakvariant duidelijk stellingsvoordeel had, lukte het Van der Star met weinig bedenktijd niet om zijn voordeel te behouden of zelfs te vergroten. Langzaam begon Mensinga het initiatief naar zich toe te trekken en kreeg hij het volledige middenbord onder controle.

 Ondertussen waren Wouter Morssink en Tom Knapen (Lochem) onderling in een fervente strijd gewikkeld om de rode lantaarn. Beide debuterende aspiranten speelden de volledige toernooiweek met open vizier en volle overgave en maakten daarmee waardevolle meters voor de toekomst. In hun onderlinge duel was dit niet anders: na een principiële strijd tussen aanval en omsingeling veranderde het decor naar het speltype met een actieve zwarte randschijf op 36. Morssink nam vervolgens het heft in handen en nam de belangrijke velden 24 en 28 onder controle. In een moeilijke, maar nog houdbare stelling, koos Knapen voor een voor de hand liggende ruil om zijn stelling te reorganiseren. Morssink had echter een verraderlijke offermanoeuvre voorbereid die hem schijfwinst of doorbraak naar dam opleverde. Morssink maakte het beheerst af en klom daarmee naar de negende plaats. Knapen moest uiteindelijk genoegen nemen met de rol als hekkensluiter, dezelfde rol die kampioen Wouter Wolff in 2013 kreeg toebedeeld. Dat belooft dus nog wat!

 

Aan de andere kant van de zaal volgde een van de meest zenuwslopende ontknopingen van het NK junioren van de laatste jaren. De fans van Overeem, Mensinga en Van der Star zullen met gemengde gevoelens naar de grafiek van het computerprogramma Kingsrow hebben gekeken. In een zeer nadelig laat-middenspel maakte Van der Star een beslissende fout, maar Mensinga profiteerde niet. Er ontstond vervolgens een fase waarin de stelling zo nu en dan na een zet weer analytisch gewonnen was en na de volgende zet weer analytisch remise. De aanwezige toeschouwers in de barruimte hielden gespannen hun adem in.

 Uiteindelijk leek Mensinga de winst binnen te halen door naar een winnend standaardeindspel af te wikkelen. Winnend, maar niet zeker eenvoudig gewonnen. Om te winnen moest Mensinga een methode vinden om zogenaamd ‘het tempo om te draaien’. Onlangs minutenlang zoeken kwam Mensinga er niet uit en moest hij berusten in een zet waarmee hij Van der Star in staat stelde een minremise te forceren. Van der Star maakte hier gretig gebruik van en was nog fris genoeg om de laatste valstrikken van Mensinga te ontwijken. Een fantastische partij al met al, waarbij de complimenten moeten uitgaan naar beide spelers vanwege het vuur waarmee ze hebben gestreden en de grote klasse die zij als topjunioren hebben getoond. Een partij die symbool stond voor dit prachtige NK junioren.

 

 Toegevoegd op: 23-04-2015 18:27 door Damclub WvM

Nieuws

Meuleman Engineering sneldamtoernooiToegevoegd op: 29-04-2015 18:35 door Damclub WvMToegevoegd op: 05-05-2015 23:25 door Damclub WvM

Actueel

Twee koplopers in NK juniorenNa drie ronden spelen zijn er nog steeds twee koplopers in het NK Junioren, omdat zowel Jitse Slump als Wouter Wolff na twee winstpartijen, in de derde ronde remise noteerden.

Voorwoord NK junioren 2015Voorwoord NK junioren 2015

Klik hier om naar het fotoboek te gaan

04-05-2015

Junioren Algemeen
Clubgebouw de Witte van Moort
Asterstraat
Westerhaar

Aanvang: 17:00 uur

Tom Knapen

Organisatie:

 
Copyright 2024 - Bezoekadres Landjuweel 62 3905 PH Veenendaal - Telefoon 0318 - 581288 bondsbureau@kndb.nl
X

Neem contact op met de organisatie